8 meetodit, mis aitavad peavalust vabaneda

PM Tervis
Copy
Sageli inimene ei märka, kuidas emotsionaalse pingega tekib lihasepinge ja seega võib olla üllatav, et ilma suurema füüsilise pingutuseta tuleb ikkagi pingetüüpi peavalu. 
Sageli inimene ei märka, kuidas emotsionaalse pingega tekib lihasepinge ja seega võib olla üllatav, et ilma suurema füüsilise pingutuseta tuleb ikkagi pingetüüpi peavalu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Peavalud võivad tulla terviseprobleemidest, aga tihti on need stressi, vedelikuvaeguse, magamatuse või treeningul ülepingutamise tulemus.

Leevendust võivad pakkuda valuvaigistid ja retseptiravimid, aga tihtilugu ei kaota need sümptomeid täielikult. Paljud lihtsad argised harjumused või elustiilimuutused võivad aga pakkuda tõhusat abi peavalu vähenemisel, nii et tableti järele polegi vaja haarata, kirjutab Healthline.

Massaaž

Massaaž on terapeutiline. Mõnikord tekib peavalu ülakeha pingete tõttu, kuna lihastele on teinud liiga vale kehaasend või treeningus ülerassimine. Massaaž vähendab lihaspingeid, mis põhjustavad peavalu.

Kuum ja külm kompress

Lihaspingetest põhjustatud peavalusid aitavad leevendada ka soojad ja/või külmad kompressid. Aseta jääga täidetud kotike laubale või piirkonda, kus peavalu kõige rohkem tunda annab. Hoia seda seal maksimaalselt kümme minutit. Võid asetada kõige probleemsemasse piirkonda ka soojakoti, mis on poest ostetud või ise tehtud. Nimelt võid täita väikse padjapüüri või kotikese riisiga, õmmelda otsast kinni, ja vajaduse korral soojendada seda mikrolaineahjus minuti jagu ning asetada valutavale peanupule.

Aroomiteraapia

Mõned lõhnad võivad käivitada aju ja keha rahustavad protsessid, mil on mõju ka peavalule. Sellise toimega on näiteks piparmündiekstrakt, eukalüpt ja lavendliõli.

Hingamisharjutused

Pingetest tulevad peavalud võivad saada mõnigi kord leevendust rahustavast hingamisest. Hinga aeglaselt viie sekundi jooksul sisse ja sama kaua välja. Kui lõõgastud, hakkab pinge kaduma ka lihastest.

Joo vedelikku

Vedelikupuudus võib samuti käivitada ühe tõsise peavaluhoo. Seda saab lihtsalt vältida, kui rüüpad piisavalt vett. Alkoholi, eriti punase veini tarbimine võib samuti viia vedeliku kehast välja ning tulemuseks on peavalu.

Kui tarbid aga liiga palju kohvi või kofeiini sisaldavaid energiajooke, võib see mõnel juhul olla peavalu põhjus.

Uni

Paljusid terviseprobleeme ajendab unevaegus. Tagamaks, et magad korralikult, on mitu moodust. Võid näiteks koostada unegraafiku, nii et lähed voodisse ja ärkad iga päev samal ajal. Isegi kui patustad paarikümne minutiga siin-seal, on see samm tervema elu suunas.

Väldi enne magamajäämist stimulantide ehk kohvijookide, suhkru, nikotiini ja alkoholi tarbimist.

Vali uinumiseelseks tegevuseks midagi rahulikku. Vajuta välja televiisor ja arvuti ja mine hoopis vanni või võta kätte raamat. See aitab palju tõhusamalt uinuda.

Hakka pidama «peavaludieeti»

Osa toite võib tekitada peavalu. Kui pead peavalupäevikut, saad lõpuks pihta, millised söögid sinu puhul ebameeldiva tsükli vallandavad. Võimalikud peavalusid esile kutsuvad toidud sisaldavad kofeiini või mononaatriumglutamaati – viimane on maitsetugevdaja, mida sisaldavad tihti kiirnuudlid ning mis võib samuti peavalusid põhjustada. Kurja juur võib olla ka nitraat, mida leidub vorstikestes ja muus töödeldud lihas. Põhjuseks võib olla ka türamiin, mida võib leiduda pitsas ja pikalt laagerdunud juustus.

Lõõgastavad teed

Piparmündi- ja kummelitee võivad samuti enesetunnet mahendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles