Lukku pandud Austraalia plaanib vaktsineerida aasta lõpuks kõik täiskasvanud

Copy
Koroonaviiruse vaktsiin.
Koroonaviiruse vaktsiin. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Austraalia võttis teisipäeval uueks sihiks vaktsineerida koroona vastu kõik seda soovivad täiskasvanud 2021. aasta lõpuks, lootes kiirendada senist aeglast pookimise tempot, mis ähvardab rikkuda riigi senise eduloo pandeemiaga toimetulekul.

Rahandusminister Josh Frydenberg kinnitas uut riigieelarvet esitledes, et riigi majanduse «hoogne» taastumine sõltub «viiruse tõhusast allasurumisest». Uus eelarve sisaldab hiiglaslikke pandeemia kahjude korvamisega seotud kulutusi.

Ta kinnitas, et seetõttu hoiab Austraalia konservatiivne valitsus riigi piirid suletuna vähemalt 2022. aastani ning kõik täiskasvanud, «kes soovivad vaktsiini saada» peaksid saama aasta lõpuks kaks vaktsiinidoosi.

Austraalia seljatas pandeemia, pannes end ülejäänud maailma eest lukku ning võttes mitmel korral välgukiirusel kasutusele sulgemismeetmed.

Austraalia on üks väheseid kohti maailmas, kus viirus kogukonnasiseselt laialdaselt ei levi ning igapäevaelu kulgeb peaaegu tavapäraselt.

Kuid kaitsesüsti on saanud vaid vähesed austraallased ning avastatud on ka mitmeid karantiiniasutustega seotud viirusepuhanguid, mis on tekitanud kartuse, et pandeemia seljatamise edu võib olla käest libisemas.

«Me ei tea, mis meid viiruse osas nurga taga ootab,» lausus Frydenberg. «Oletatavasti uued nakkusjuhtumid.»

Seni on Austraalias tehtud vaid 2,5 miljonit kaitsesüsti, mis on oluliselt vähem, kui teistes rikastes riikides ning allapoole valitsuse seatud eesmärke. Kogu elanikkonna vaktsineerimiseks oleks vaja teha 50 miljonit kaitsesüsti.

Pärast mitmeid probleeme vaktsiini tarne ning AstraZeneca vaktsiini kasutamisega alla 50-aastaste peal peab valitsus läbirääkimisi, alustamaks kohapeal paljutõotava mRNA vaktsiini tootmist.

Frydenberg avalikustas ka uute maksukärbete ning majandust toetavate kulutuste kava, mis võib tähendada, et üldvalimised võivad toimuda isegi sel aastal.

Peaminister Scott Morrison soovib saada tagasivalituks ning loodab oma konservatiivsele liberaalide juhitud valitsuskoalitsioonile neljandat järjestikust valimisvõitu.

Heites kõrvale erakonna traditsioonilise jutu püksirihma pingutamisest ning fiskaalsest tasakaalust, ütles Frydenberg, et «vältimatute» kulutuste tulemusel kasvab Austraalia eelarvedefitsiit sel aastal 161 miljardi Austraalia dollarini, mis on pea kaheksa protsenti SKT-st.

Valitsus plaanib kulutada viirusega seotud stimuleerivatele meetmetele 291 miljardit Austraalia dollarit, millest maksukärped ja sissetulekutoetus võrduvad pea 15 protsendiga SKT-st.

Plahvatuslikku eelarvepuudujääki piiras suurenenud maksulaekumine, sest inimesed on naasnud tööle arvatust kiiremini, lisaks tõusid märkimisväärselt rauamaagi hind.

«Oleme tänuvõlgu Lääne-Austraalia osariigile ja metallitööstusele,» lausus Frydenberg.

Pärast seda, kui valitsus sai ohtralt kriitikat mitmete ametnike vägistamissüüdistusi puudutavas kehvas tegutsemises, on 2022. aasta riigieelarves ette nähtud kaks miljardit Austraalia dollarit ka naiste ohutusele, millest lõviosa läheb lastehoiu toetuseks.

Kaitsekulutused peaks järgmise kolme aasta jooksul tõusma pea kümme protsenti, sest suhted Hiinaga pole kõige paremad ning USA julgeolekugarantii ei tundu enam kaljukindel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles