Õdede päev: pereõde on arstikeskuse võtmeisik

BNS
Copy
Vajadus õdede järele on suurem kui kunagi varem.
Vajadus õdede järele on suurem kui kunagi varem. Foto: Shutterstock

Kolmapäevasel rahvusvahelisel õdede päeval tõdeb meditsiinisektor tunnustavalt, et pereõdedest on kujunenud tugeva perearstikeskuse võtmeisikud.

Juba üle aasta kestnud Covid-19 kriisis on just pereõdedel olnud patsiendi nõustamisel peamine roll. «Pereõdede panus perearstikeskuse töös pandeemia ajal on olnud hindamatu,» ütles Eesti perearstide seltsi juht Le Vallikivi. «Nõustamisvajadus ja sellest tingitud telefonikoormus on mitmekordistunud, sest inimesed pöörduvad nõu ja kindlustunde saamiseks ebakindlas olukorras just oma perearstikeskusesse. Pereõed on olnud meie eesliiniks, kes selgitavad välja, kui kiireloomuline on patsiendi tervisemure, nõustavad krooniliste haigustega patsiente, tagades nende ravi järjepidevuse ja seisavad selle eest, et inimesed saaksid abi olenemata Covid-19 kriisist tingitud probleemidest,» ütles Vallikivi.

Pereõe roll perearstikeskuse meeskonnas on viimastel aastatel hüppeliselt suurenenud. Keskuste töö kvaliteet ja organisatoorne korraldus sõltub täna suuresti just sellest, kui hästi on korraldatud pereõdede töö ja iseseisvad vastuvõtud.

«Pereõena näen, kui oluline on inimese jaoks esmane kontakt perearstikeskusega ja abi oma tervisemure korral,» selgitas Pirita perearstikeskuse pereõde ja Pereõdede ühingu juhatuse liige Melita Väljamäe. «Lisaks Covid haigete nõustamisele ja vaktsineerimisega seotud küsimustele vastamisele, oleme kogu pandeemia vältel julgustanud inimesi terviseprobleemidega kindlasti oma perearstikeskusesse pöörduma, et pandeemia varju ei jääks kroonilised haigused, mis vajavad järjepidevat jälgimist ega ka varased sümptomid, mis võivad viidata tõsisele haigusele,» ütles Väljamäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles