UURING ⟩ Koroonaviirus võib peituda peenises kuid pärast nakatumist ja põhjustada impotentsust (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus rakku sisenemas.
Koroonaviirus rakku sisenemas. Foto: Shutterstock

Meestel on Covid-19 vaktsiini saamiseks veel üks kaalukas põhjus — arstid kahtlustavad, et uus koroonaviirus võib ka magamistoas probleeme tekitada.

Koroonaviiruse infektsioon kahjustab veresooni, on uuringutest teada, ja erandiks ei näi olevat peenist verega varustavad sooned, vahendab Medical Xpress.

Teadlased leidsid elektonmikroskoobi abil koroonaviiruse osakesed peenise koeproovidest, mis võeti kahelt endiselt Covid-19 patsiendilt, kes muutusid impotentseks pärast kuus ja kaheksa kuud tagasi toimunud nakatumist.

Edasised uuringud näitasid veresoonte kahjustusi Covid-19 patsientide peenistes võrreldes kahe teise erektsioonihäiretega mehega, kes polnud kunagi nakatunud, teatasid teadlased ajakirjas World Journal of Men's Health.

«Leidsime, et viirus mõjutab peenist varustavaid veresooni, põhjustades erektsioonihäireid,» ütles vanemteadur dr Ranjith Ramasamy, Miami ülikooli Milleri meditsiinikooli reproduktiivse uroloogia programmi direktor. «Veresooned ise töötavad halvasti ja ei suuda erektsiooniks peenisesse piisavalt verd pumbata.»

Ramasamy võrdles ilmsiks tulnut kopsude, neerude ja aju kahjustustega, mida on Covid-19 patsientidel avastatud.

«Me arvame, et ka peenist võib see mõjutada sarnasel viisil,» ütles Ramasamy. «Me ei arva, et see on ajutine mõju. Me arvame, et see võib olla püsiv.»

Uus aruanne keskendus kahele paranenud Covid-19 patsiendile, kellele tehti erektsioonihäirete tõttu peeniseoperatsioon. Mõlemal mehel oli enne nakatumist normaalne erektsioonfunktsioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles