Mürgipiima tootnud hiinlased mõisteti surma

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina kohus määras esimesed karistused mürgitatud piimapulbri skandaaliga seotud isikutele, kellest kahte karistati surmanuhtlusega.


Zhang Yujun mõisteti surma ebaseadusliku vabriku juhtimises, mis tootis 600 tonni tervisele ohtlikku valgupulbrit, mida kasutati piimatoodetes valgusisalduse näivaks suurendamiseks. Geng Jinpingile määrati surmanuhtlus mürgise toiduaine tootmise ja selle piimatööstusele müümise eest, vahendas BBC News.

Lisaks surmamõistetule astusid süüdistatavatena valgupulbri müümises kohtu ette veel kaks isikut. Ühele neist määras kohus eluaegse vanglakaristuse ja teine pääses tingimisi surmanuhtlusega.

Kõige rohkem oodati kohtuotsust aga mürgitatud piimapulbrit müünud Sanlu grupi endise juhi Tian Wenhua üle. End varem juba ebakvaliteetsete toodete tootmises ja müümises süüdi tunnistanud naisele määras kohus ohtliku toidusegu tootmise ja müügi eest eluaegse vanglakaristuse. Lisaks sellele peab Tian tasuma ka 20 miljoni jüääni (35 miljonit Eesti krooni) suuruse trahvi.

Kohtuhoone ette kogunenud ärritunud lapsevanemad avaldasid aga oma pahameelt, et Tianile ei määratud surmanuhtlust. 

«Ta tuleks maha lasta,» arvas 48-aastane naisterahvas, kelle Sanlu piimatoodet tarbinud lapselaps suri möödunud aasta juunis, kuid keda ametlikku statistikasse ei kantud, vahendas Reuters.

«Paljud lapsed surid, aga nad hoidsid ametlikku arvu madalal, et ta [Tian Wenhua] võiks surmamõistmise asemel eluga pääseda,» lisas pettunud vanaema.

Möödunud aastal haigestusid sajad tuhanded väikelapsed mürkkemikaali sisaldanud imikutoidu tarvitamise tagajärjel. Neist vähemalt kuus suri. Kuigi mürgist piimapulbrit tootnud Sanlu grupp on välja kuulutanud pankroti, otsustas kohus ettevõtet trahvida 50 miljoni jüääniga (88 miljonit Eesti krooni).

Liimi ja plastiku valmistamiseks vajalikku melamiini kasutatakse ka väetise- ja mööblitööstuses viimistusmaterjalina, kuid kümmekond firmat otsustas ainet valgusisalduse näivaks suurendamiseks lisada toorpiimale ja piimapulbrile, et pääseda sel moel kvaliteedikontrollist.

Mürgitatud toidu skandaal puhkes septembris, kui ilmes, et kümnetel tuhandetel lastel vaevusi tekitanud neerukivid olid tekkinud just kemikaali sisaldanud imikutoidu söömisest.

Ulatusliku uurimise käigus leiti melamiini erinevate piimatoodete kõrval munadest, maiustustest, loomasöödast mitte ainult Hiinas ja selle lähiümbruses asuvatest riikidest, vaid ka Aafrikast ja Euroopast.

Hiina ametnikke on kritiseeritud selle pärast, et nad algselt üritasid skandaali kinni mätsida ja varjata mürgiaine kasutamise ulatust.

Väidetavalt said võimuesindajad kahtlast piimapulbrit tootnud ettevõte Sanlu Groupi tarbijatelt kaebusi juba üle-eelmisel aastal, kuid kohalikud võimuesindajad ei võtnud olukorra parandamiseks midagi ette. Oma töö kaotas seetõttu mitu kõrget ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles