UURING Enamiku vaktsiinivastaste vandenõuteooriate taga on 12 inimest (17)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Marko Saarm

Inimeste vaktsineerimine Covid-19 vastu on praeguses pandeemias kõige kindlam viis elusid päästa. Vaktsineerimise kohta levitatavad vandenõuteooriad takistavad seda ja nende allikate teadmine on olulisem kui kunagi varem.

Hiljutise uuringu kohaselt on sel suurel probleemil üsna väike lähtepunkt. Uues uuringus leidsid teadurid, et enamiku sotsiaalmeedias levivate vaktsiinivastaste vandenõude taga on vaid mõne inimese suhtluskontod, vahendab Science Alert.

12 neist inimestest ja nende juhitavad organisatsioonid vastutavad 65 protsendi Facebookis ja Twitteris algatatud ja jagatud valeinfo ning eksitava vaktsiinivastase propaganda eest.

See arv põhineb enam kui 812 000 postituse analüüsil, mis tehti ajavahemikus 1. veebruar kuni 16. märts 2021 Facebookis ja Twitteris ning mille korraldas mittetulunduslik digitaalse vihkamise vastu võitlemise keskus (CCDH) ja Anti-Vax Watch — organisatsioon, mis jälgib vaktsiinivastaste tegevust.

«Internetis on avalikkuse täielikus vaateväljas väike rühm inimesi, kellel puuduvad asjakohased meditsiiniteadmised ja kellel on vaja oma taskud täita, kes kuritarvitavad sotsiaalmeedia platvorme, et Covidi-ohtu vääralt esitada ja levitada valeandmeid vaktsiinide ohutuse kohta,» selgitab CCDH tegevjuht Imran Ahmed aruandes.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles