Teadlased: uus nanovaktsiin kaitseb mitmete koroonaviiruste eest, sealhulgas SARSi

PM Tervis
Copy
Nanoosakesed ründeretkel
Nanoosakesed ründeretkel Foto: Shutterstock

Duke'i vaktsiiniinstituudi teadlaste välja töötatud potentsiaalne uus Covid-19 vastane vaktsiin on osutunud tõhusaks ahvide ja hiirte kaitsmisel mitmesuguste koroonaviirusnakkuste eest – nii SARS-CoV-2 kui ka algne SARS-CoV-1 ja sellega sarnanevad nahkhiirtel esinevad koroonaviirused, mis võiksid potentsiaalselt anda alust järgmiseks pandeemiaks.

Uus vaktsiin, mida nimetatakse pankooronaviiruse vaktsiiniks, käivitab nanoosakeste kaudu neutraliseerivad antikehad. Nanoosake koosneb koroonaviiruse osast, mis võimaldab sellel seonduda keharakkude retseptoritega – see on valmistatud keemilise võimendaja abil, mida nimetatakse adjuvandiks.

«Alustasime seda tööd eelmisel kevadel, mõistes, et nagu kõik viirused, esinevad mutatsioonid ka SARS-CoV-2 viiruses,» ütles vanemautor dr Barton F. Haynes, Duke`i vaktsiiniinstituudi (DHVI) direktor Medical Xpressis. «mRNA vaktsiinid olid juba väljatöötamisel, nii et otsisime võimalusi nende efektiivsuse säilitamiseks uute tüvede ilmnemisel.»

«See lähenemine ei pakkunud mitte ainult kaitset SARS-CoV-2 eest, vaid vaktsiini poolt indutseeritud antikehad neutraliseerisid ka Ühendkuningriigist, Lõuna-Aafrikast ja Brasiiliast pärinevaid murettekitavaid tüvesid,» ütles Haynes. «Ja toodetud antikehad reageerisid üsna suure koroonaviiruste paneeliga.»

Haynes ja tema kolleegid tuginesid varasematele uuringutele, mis hõlmasid SARSi ehk SARS-CoV-1 põhjustatud hingamisteede haigust. Nad leidsid, et SARSiga nakatunud inimestel tekkisid antikehad, mis oleksid võimelised neutraliseerima mitu koroonaviirust.

Koroonaviiruste Achilleuse kand on ogal asuv piirkond, mis aitab seda inimese rakuretseptoritega siduda. Kuigi seondumiskoht võimaldab viirusel rakkudesse siseneda ja infektsiooni tekitada, saavad seda rünnata ka antikehad.

Uurimisrühm tuvastas ühe konkreetse retseptoriga seonduva piirkonna, mis asub SARS-CoV-2l, selle ringlevatel tüvedel ja ka SARSiga suguluses olevatel nahkhiireviirustel, mis muudab need ristneutraliseerivate antikehade suhtes väga haavatavaks.

Seejärel kavandas meeskond haavatavat kohta tuvastava nanoosakese. Nanoosake on kombineeritud väikese molekuli ehk adjuvandiga 3M-052, mis aitab suurendada keha immuunvastust.

Ahvidega läbi viidud testides tõkestas nanoosakeste vaktsiin uue koroonaviirusnakkuse sajaprotsendiliselt. Samuti tekitas uus vaktsiin loomadel oluliselt tugevama immuunvastuse kui loomulik nakkus inimestel.

«Põhimõtteliselt oleme teinud mitu koroonaviiruse väikese osa koopiat, et keha immuunsüsteem reageeriks sellele kõrgendatud viisil,» ütles dr Kevin Saunders. «Leidsime, et see mitte ainult ei suurendanud keha võimet viirust nakkuse põhjustamisel pärssida, vaid see on suunatud ka ristreaktiivsele haavatavale kohale piikvalgul. Arvame, et just seetõttu on vaktsiin efektiivne nii SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 kui ka vähemalt nelja selle tüve vastu, lisaks veel loomade koroonaviirused.»

«Viimase 20 aasta jooksul on olnud kolm koroonaviiruse epideemiat, seega on vaja välja töötada tõhusad vaktsiinid, mis saaksid sihtida neid patogeene enne järgmist pandeemiat,» ütles Haynes.

Uuring ilmus teadusajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles