6 märki, et terviseprobleeme põhjustavad sapikivid

PM Tervis
Copy
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid.
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid. Foto: Shutterstock

Sapipõis on väike, aga tähtis organ – sapp aitab toitu seedida. Seal tekkivad probleemid põhjustavad palju vaevusi ja võivad osutuda ohtlikuks. Kui ilmneb mõni neist sapikivi sümptomitest, on aeg pöörduda arsti poole.

Kõhuvalu

Peamine vihje, et tekkinud võivad olla sapikivid, on kõhuvalu, mis tuleb ja läheb, eriti pärast rasvaste söökide söömist, vahendab Women's Health. Sapikividest põhjustatud valu kirjeldatakse kui intensiivset, kuid tuhmi ebamugavustunnet, mis tekib ülakõhus paremal pool. See võib kiirguda ka selga ja paremasse õlga. Sapipõis tõmbub kokku söömise või muu normaalse stiimuli sunnil ja selle protsessi käigus üritatakse kivi sapipõiest välja tõugata, põhjustades valu, mis võib kesta viis minutit kuni mõni tund.

Kõhuvalu, mis esineb sageli, tuleb kontrollida.

Iiveldus ja oksendamine

Kui kivi takerdub kanalisse, mille kaudu muidu transporditakse seedeensüüme, põhjustab see põletikku, turset ja valu. Samuti võivad esineda sage iiveldus ja oksendamine.

Kõrvetised

Kuna paljud sapikivide sümptomid jäljendavad seedehäireid, nagu kõrvetised, reflukshaigus, krambid, on märke lihtne ignoreerida. Kuid kui sümptomid ilmnevad korduvalt pärast sööki ning liikumine, puhkus, gaasi väljutamine ega tualetis käimine ei leevenda ebamugavustunnet, võib see olla märk sellest, et sapikivi blokeerib sapipõies olevaid juhasid.

Kollatõbi

Kui sapikivi blokeerib sapijuha, mille kaudu suundub sapp seedesüsteemi, suureneb bilirubiili kontsentratsioon – see on kollakas aine, mida tavaliselt töötleb maks ja mis muutub sapiks.

Kui bilirubiini kontsentratsioon vereringes tõuseb, hakkab see ladestuma nahka ja muudab selle kollaseks.

Tume uriin, hele väljaheide

Bilirubiinide lagunemine seedekulglas on ka põhjus, miks uriin muutub kollaseks ja väljaheide pruuniks. Kui uriin on muutunud tumekollaseks, ehkki oled joonud piisavalt vett, samas on väljaheide kaotanud sügavamaid toone, võib see olla märk sapijuha ummistumisest.

Palavik, külmavärinad ja kiire südametegevus

Palavik, külmavärinad ja kiire südametegevus – eriti koos kõhuvaluga, mis lihtsalt ei lähe üle – võib tähendada, et sapipõie väljavool on täielikult blokeeritud ja põhjustanud infektsiooni. See võib muutuda eluohtlikuks, kui sellele ei pöörata tähelepanu. Seetõttu on ülimalt tähtis pöörduda viivitamatult arsti poole, kui tekib kahtlus, et sapipõis võib olla vaevustes süüdlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles