Teadlased tuvastasid jämesoolevähi suuremad riskitegurid

PM Tervis
Copy
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus.
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus. Foto: Shutterstock

Cancer Spectrum teadusajakirjas ilmunud uuringus nenditakse, et jämesoolevähi esinemise tõenäosust alla 50-aastastel tõstab suurem punase liha ja alkoholi tarbimine ning madalam haridustase.

Ameerika Ühendriikides on varase algusega jämesoolevähi (käär – ja pärasoolevähk) esinemissagedus ajavahemikul 1992–2013 peaaegu kahekordistunud (8,6-lt 13,1-le 100 000 inimese kohta), kusjuures suurem osa juhtudest on tingitud soolestiku lõpus, pärasooles tekkivatest vähialgetest. USAs on umbes üks kümnest pärasoolevähi diagnoosi saanust noorem kui 50.

Teadlased on Ameerika Ühendriikide, Kanada, Austraalia ja Jaapani uuringutes täheldanud jämesoolevähi tõusu eriti alates 1960. aastatest sündinud inimeste seas. Samal perioodil on toimunud toitumises olulised muutused, mis hõlmavad puu- ja köögiviljade ning kaltsiumirikaste piimatoodete tarbimise vähenemist. Sellega kaasneb töödeldud toiduainete (nt liha, pitsa, makaronid, juust jne) ning karastusjookide tarbimise suurenemine. Kiudainete, folaatide (B9-vitamiin) ja kaltsiumi tarbimine USA elanike seas on samuti väiksem kui soovitatud.

Varasemad uuringud on välja toonud varajase algusega jämesoolevähi võimalikud riskifaktorid: sealhulgas töödeldud liha suurem tarbimine, köögiviljade ja tsitrusviljade tarbimise vähenemine, suurem kehamassiindeks, istuvad eluviisid, suurem alkoholitarbimine, suitsetamine, aspiriini kasutamise vähenemine ja diabeet. Kuid teadlased ei ole veel läbi viinud hindamist, milles võrreldakse nende riskide ulatust võrreldes hilja algava jämesoolevähi riskidega.

Kasutades 13 populatsioonipõhise uuringu andmeid, analüüsisid teadlased 3767 jämesoolevähi juhtumit ja 4049 tervet isikut alla 50-aastaste hulgas ja 23 437 jämesoolevähi juhtumit ning 35 311 tervet inimest 50-aastaste ja vanemate seas.

Varakult algavat jämesoolevähki seostati suurema punase liha ja alkoholi tarbimise ning madalama haridustasemega. Teadlased leidsid ka, et väiksema koguse kiudainete tarbimine seostus rohkem pärasoolevähi kui käärsoolevähiga.

Teiste varase algusega jämesoolevähi riskifaktorite hulgas oli diabeet, väiksem folaatide, kiudainete ja kaltsiumi tarbimine.

Analüüs ilmus Oxford pressi teadusajakirjas Cancer Spectrum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles