Hiina teadlased: liikidevahelise hüppe teinud gripiviirus võib tuua järgmise pandeemia (4)

PM Tervis
Copy
Linnugripi puhangut haldavad töölised Prantsusmaa farmis.
Linnugripi puhangut haldavad töölised Prantsusmaa farmis. Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/SCANPIX

Kaks Hiina viirusuurijat soovitavad kasutada turvameetmeid pärast seda, kui eelmisel aastal nakatusid seitse Vene põllutöölist lindudelt saadud gripiviirusega.

Weifeng Shi ja George Gao, kes mõlemad on seotud mitme Hiinas asuva asutusega, viitavad ajakirja Science väljaandes Perspektiivid, et linnugripiviiruse H5N8 tüve koostis ja ajalugu võivad tähendada uue pandeemia võimalust.

Uus gripiviiruse tüvi avastati esimest korda Hiinas juba 2010. aastal. Aastaks 2014 oli Jaapanis ja Lõuna-Koreas täheldatud nii kodu- kui metslindude hulgas selle puhanguid. 2016. aastaks oli seda leitud lindudel Indias, Venemaal, Mongoolias, USAs ja osades Euroopa riikides. Aastaks 2020 oli haiguspuhanguid olnud 46 riigis.

Shi ja Gao märgivad, et ajalugu näitab, et viirus on võimeline väga kiiresti levima. Veelgi murettekitavam oli eelmise aasta detsembris seitsme Venemaa põllutöölise nakatumist käsitlev teade. Autorid märgivad, et nakatunud töötajatel ei olnud mingeid sümptomeid (neid testiti ohutuse huvides) ja puudusid viited sellele, et viirus oleks inimeselt inimesele kandunud. Kuid nad juhivad tähelepanu, et kui ülekanne liikide vahel on toimunud, ei võta viiruse kohandumine kaua aega — nad märgivad, kui kiiresti viirus muteerus, et hüpata pardilt pardile ja seejärel teistele linnuliikidele. Nad märgivad ka seda, et viirus on osutunud üsna surmavaks mitmete puhangute korral. Vene töötajaid testiti näiteks pärast 101 000 kana surma.

Optimistlikumalt märgivad Shi ja Gao, et ei ole liiga hilja rakendada ennetavaid meetmeid, mis võiksid pandeemia ära hoida. Nad viitavad sellele, et farmide, elusloomaturgude ja metslindude tähelepanelik järelevalve koos nakkustõrje standardsete meetmete rakendamisega võib viiruse levikut aeglustada, andes ravimifirmadele aega ka vaktsiini väljatöötamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles