Vähiriski näitavad testid loonud Eesti onkoloog: harva on vähi tekkes roll ainult ühel geenil

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Onkoloog Peeter Padrik ütleb, et vähi teket ja hilist avastamist tuleks ette vähem, kui inimesed oleksid oma riskidest teadlikud.
Onkoloog Peeter Padrik ütleb, et vähi teket ja hilist avastamist tuleks ette vähem, kui inimesed oleksid oma riskidest teadlikud. Foto: Martin Vool

«Harvadel juhtudel mängib vähi tekkes rolli üksainus geen. Valdavalt mõjutavad vähi tekkimise riski paljudes geenides toimunud muutused,» nendib onkoloog Peeter Padrik. Tema juhitav ettevõte Antegenes toodab geeniteste, millega hinnatakse inimese isiklikku rinna-, jämesoole- ja eesnäärmevähi, samuti naha melanoomi tekkeriski.

«Nüüd olemegi toonud geenitestid kasutusele tervishoius,» rõõmustab Padrik. Eesti geenidoonoritele pakutakse augusti lõpuni ka võimalust saada tasuta teavet enda ühe vähitüübi tekkeriski kohta.

Antegenes testidega on nii-öelda geneetilise luubi alla võetud kõige sagedasemad kasvajate paikmed. Onkoloog tõdeb, et nende hulgas on ka kopsuvähk, aga selle tekkes on ikkagi ülimalt suur osa suitsetamisel.

Geenitestide alusel saab jagada erinevate vähitüüpide tekkimise riski madalaks, keskmiseks või kõrgeks.

Isikliku riski alusel uuringutele

Sel kevadel vastu võetud Eesti vähitõrje tegevuskavas on sihid seatud 2030. aastani ning seal on toonitatud ka geneetikaga seotud personaalsete riskide hindamise olulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles