Vaade meditsiini ajalukku ⟩ Rasked haigused viitasid inimese sees elavale vaimule või deemonile

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kirjutamata ajalugu pole kerge tõlgendada, kuid jooniste, skelettide ja vanaaegsete kirurgiliste vahendite uurimiste läbi võib meditsiini kohta palju õppida, kirjutab Britannica

Rahvameditsiin koosneb peamiselt ürtide, köögiviljasaaduste või muude taimede kasutamisest, see meditisiini vorm on tuhandeid aastaid vana ja kohati käsitluses veel tänapäeval. 

Inimesed ei pidanud surma ja haigusi loodusnähtusteks, tavalisi haiguseid nagu nohu või kõhukinnisust peeti eksisteerimise osaks ja neid raviti peamiselt katse-eksitusmeetodi läbi. 

Tõsised ja puuetega haigused paigutati aga teistsugusesse kategooriasse, need arvati olevat üleloomuliku päritoluga. Tõsised haigused või puuded võisid tuleneda mõne vaenlase poolt ohvrile suunatud loitsust, deemonitest, vaimudest või siis peeti seda lihtsalt jumala karistuseks. Selliseid raskeid haigusi raviti eliksiiride, loitusde või vere laskmise läbi, selle tulemusena ennustati, et deemon või paha vaim lahkub kehast. 

Kui eelmainitud variandid ei aidanud, võeti kasutusele üsnagi äärmuslik meetod. Selleks uudishimulikuks meetodiks haiguse uurimiseks oli ohvri kolju sisse 2,5-5 sentimeetrise augu tegemine. Eelajaloolise päritoluga meetodit on kasutatud Suurbritannias, Prantsusmaal, Peruus ja Euroopas, näitavad leitud säilmed. Paljud tõendid on näidanud, et peale augu puurimist ohvri koljusse, jäid nad veel ellu. 

Maagial ja religioonil oli suur osa eelajaloolise või varase inimühiskonna meditsiinis. Taimse ravimi või ravimi suukaudse manustamisega kaasnesid loitsud, tantsimine, grimassid ja kõik mustkunstniku trikid. Seetõttu olid esimesteks «meditsiiniteadlasteks» hoopiski nõiad. Samuti olid olulisel kohal amuletid ja talismanid. 

Meditsiinifolklooris oli kõige iidsem osa tervenduskunst, selles osas oli nõidadel võimalik oma oskusi ja teadmiseid näidata. Ravimeetodid, mis kehale füüsilist mõju ei avaldanud, võisid ka ravi ja abi pakkuda, juhul kui mõlemad osapooled selle efektiivsusesse uskuseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles