Alkoholi tarbimine on ohtlik ka väiksemas koguses

PM Tervis
Copy
Uuringud on näidanud, et alkoholi tarbimine ka väiksemas koguses mõjub aju hallainele
Uuringud on näidanud, et alkoholi tarbimine ka väiksemas koguses mõjub aju hallainele Foto: Shutterstock

Suurbritannias läbiviidud uuring näitas, et pole olemas ohutut kogust alkoholi, mis tervist ei kahjustaks. Oxfordi teadlased tegid selgeks, et alkoholi tarbimine kahjustab aju, vahendab CNN Health

Suurbritannias uuriti 25 000 inimese alkoholitarbimist ja aju funktsioneerimist. Teadlased märkisid, et alkoholi tarbimine mõjutas aju hallainet ja ajupiirkondi, mis vastutavad teabe töötlemise eest. Tulemustest selgus, et mida rohkem inimene alkoholi tarbis, seda vähem oli ajus hallainet. 

Antud uuringust selgus, et ohutut alkoholikogust pole olemas. Igasugune alkoholi pruukimine tekitas probleeme aju funktsioneerimises, olenemata sellest, kas tegemist oli kange või lahja alkoholiga. 

Samuti on varasemad uuringud näidanud, et alkoholi joomine, olenemata kogusest, ei ole ohutu. 2016. aastal oli alkohol kogu maailmas 15–49-aastaste meeste ja naiste peamine haiguste ja surma riskitegur. 

Alkoholi tarbides tekivad peened muutused, mida ei pruugi intellektuaalse funktsiooni rutiinsel testimisel kohe tuvastada, nii võivad need kontrollimatult edasi areneda, kuni tekitavad aju funktsioonides märgatavaid muutusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles