USA avaldas, kui palju vaktsineeritutest on koroonaviirusega nakatunud

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. Koroonaviirusega nakatumine pärast vaktsineerimist on väga harv.
Vaktsineerimine. Koroonaviirusega nakatumine pärast vaktsineerimist on väga harv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

USA haiguste tõrje ja kontrolli keskuse (CDC) andmetel oli 30. aprilli seisuga Covid-19 vastu täielikult vaktsineeritud ligi 101 miljonit ameeriklast. Vaktsineeritute nakatumisi ehk läbimurdeinfektsioone, kus vaktsineeritu andis positiivse koroonatesti vähemalt 14 päeva pärast viimast vaktsiinidoosi, raporteeriti 10 262 juhul, teatas CDC 25. mail avaldatud haigestumuse ja suremuse nädalaaruandes.

Tartu ülikooli veebileht «Tõenduspõhine info Covid-19 kohta» vahendab, et nendest juhtudest oli naisi 6446 (63%) ja patsiendi keskmine vanus oli 58 aastat. Esialgsetel andmetel oli 2725 (27%) nakatumist asümptomaatilised. Hospitaliseeriti 995 (10%) ja suri 160 (2%) patsienti. Hospitaliseeritud patsientidest 289 (29%) olid asümptomaatilised või hospitaliseeriti Covid-19ga mitte seotud põhjusel. Surmlõppega patsientide keskmine vanus oli 82 aastat ja neist 28 (18%) olid asümptomaatilised või surid põhjusel, mis ei olnud seotud Covid-19ga.

Kuna riiklik järelevalvesüsteem tugineb passiivsele ja vabatahtlikule aruandlusele, ei pruugi andmed olla täielikud ega esinduslikud ning eeskätt asümptomaatiliste juhtude sagedus võib olla mõnevõrra alahinnatud. Seetõttu keskendub CDC edaspidi läbimurdeinfektsioonide seirele, millega kaasneb hospitaliseerimine või surm, kuna need on olulisimad nii kliinilisest kui rahvatervise aspektist.

Kuigi vaktsiinid on väga tõhusad, on läbimurdenakatumised ootuspärased seni, kuni rahvastiku immuunsus saavutab leviku edasiseks pärssimiseks piisava taseme. Koroonaviirusega nakatumine pärast vaktsineerimist on aga ka praegu harv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles