Milline on sinu jalatüüp?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

1. juunil on ülemaailmne jalgade päev, mil julgustatakse paljajalu käima ja oma jalgade eest hoolitsema – väidetavalt kannatab 75% elanikkonnast erineval eluperioodil jalavigastuste käes. 

Ülemaailmse paljaste jalgade päeva puhul kirjeldas OnBuy kingaosakonna asutaja ja tegevjuht Cas Paton seitset jalatüüpi. 

1. Talumehe jalg 

Foto: Erakogu

Seda tüüpi jalal on kolm esimest varvast võrdse pikkusega. Selline ebavõrdne pikkus mõjutab tasakaalu hoidmist ning seetõttu on talumehe jalatüüp struktuurilt lamedam. See mõjutab omakorda rühti ja võib põhjustada valu pahkluudes, põlvedes või puusas. 

2. Ühepikkused varbad

Foto: Erakogu

Ühepikkuste varvaste ja kitsa kannaosa puhul on kõndimisel koormus jala esiosal ning see võib tekitada metatarsalgiat (valu jalalaba eesosas). See haigus võib tekkida ka pikema aja jooksul valede jalanõude kandmisest. 

3. Kreeka jalg

Foto: Erakogu

Kreeka jalg on kõige levinum jalatüüp. Seda iseloomustab pikk teine varvas. Selle tüübi puhul on esimene pöialuu lühem kui teine, mis põhjustab suuremat raskust teisele pöialuule. See aga võib tekitada valu labajala võlvis. 

4. Eralihoidvad varbad

Foto: Erakogu

Seda jalatüüpi iseloomustavad eraldatud varbad, mis on põhjustatud laiadest pöialuudest. See võib põhjustada koormusvalu jalavõlvile. 

5. Rooma jalg

Foto: Erakogu

Rooma jalga iseloomustavad suure varba poole hoidvad varbad. Sarnaselt talumehe jalatüübile on ka Rooma jala puhul tavaline, et kolm esimest varvast on veidi suuremad kui teised. 

6. Egiptuse jalg

Foto: Erakogu

Egiptuse jalga iseloomustab pikem suur varvas ja selle poole kalduvad teised varbad. Sellised labajalad on tavaliselt pikemad ja kitsamad. 

7. Simiani jalg

Foto: Erakogu

Seda iseloomustab sissepoole suunatud suur varvas ja teiselt poolt sissepoole suunatud väike varvas. Sellise jalatüübi puhul ei ole soovitatav kanda kitsa liistuga jalanõusid, mis on otsast teravamad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles