Uuringud näitavad kui kasulik on arbuusi söömine (1)

PM Tervis
Copy
Arbuus sisaldab 92% ulatuses vett, seega on arbuusi söömine palaval suvepäeval hea võimalus hoida end hüdreerituna.
Arbuus sisaldab 92% ulatuses vett, seega on arbuusi söömine palaval suvepäeval hea võimalus hoida end hüdreerituna. Foto: Shutterstock

Üks kõige populaarsem suvine vili on arbuus. Arbuus sisaldab 92% vett ja see võib jätta mulje, et arbuus on toitainetevaene. Tegelikult see nii ei ole, vesi on organismile kasulik ja seda on ka teised toitained, mida arbuus sisaldab. 

Vaatamata 92-protsendilisele veesisaldusele on arbuus toitaine- ja vitamiinirikas, kirjutab Medical News Bulletin. Selles on vähe kaloreid, vähe rasva, vähe naatriumi ja see sisaldab selliseid toitaineid nagu: A-vitamiin, C-vitamiin, B-vitamiinid (folaat, tiamiin, niatsiin), mineraalid (kaalium, kaltsium, magneesium, fosfor, tsink, seleen), antioksüdandid (luteriin, tsitruliin), fütosteroole ja koliini. 

Vee ja toitainete kombinatsioon pakub tervisele mitmeid eeliseid, sest iga inimese kehaosa vajab toimimiseks vett. 

Arbuus reguleerib lihaste kontraktsioone, aitab säilitada vedeliku tasakaalu ja hoiab hüdreerituna. Lisaks on arbuus suurepärane kaaliumiallikas ja annab 6% päevasest soovitatavast annusest. 

Koliin on veel üks arbuusis sisalduv antioksüdant, mis aitab toetada aju ja närvisüsteemi funktsioone. Arbuus sisaldab mitmeid südame tervisele kasulikke toitaineid, sealhulgas magneesiumit. On leitud, te magneesium alandab vererõhku inimestel, kes kannatavad kõrge vererõhu all. Samuti sisaldab arbuus kaaliumit, mis on oluline komponent, et hoida oma südame tervist. 

2019. aastal läbi viidud uuringus uuriti värske arbuusi söömise mõju küllastumusele, söögijärgsele glükoosi ja insuliini reaktsioonile ning rasvumisele ja kehakaalule. Tulemused näitasid, et osalejate veres kõrgem antioksüdantide tase, vähenenud kehamassiindeks, madalam kehakaal, parem talje ja puusa suhe ning madalam vererõhk.

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles