Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

UURING Üllatav omadus võib tähendada suuremat vastupanu koroonaviirusele

Copy
Kui ohtralt mõru maitse retseptoreid on sinul?
Kui ohtralt mõru maitse retseptoreid on sinul? Foto: Shutterstock

Kui te ei kannata brokolit, sellerit või lehtkapsast, võite olla supermaitsja ja see võib kaitset pakkuda Covid-19 eest.

Supermaitsjad on mõru maitse suhtes ülitundlikud inimesed. Teadlaste sõnul nakatuvad nad koroonaviirushaigusesse vähem kui need, kes ei ole nii tundlikud mõrumaitseliste elamuste suhtes, samuti satuvad nad ka Covid-19 tõttu harvem haiglasse.

Veelgi enam, JAMA teadusajakirjas avaldatud uuringu kohaselt kogesid supermaitsjad Covid-19 sümptomeid ainult umbes viis päeva, võrreldes tavalise maitsemeelega haigete keskmise sümptomite esinemisega 23 päeval.

Kuidas maitse mõjutab Covid-19 riski, pole täielikult teada, kuid teadlastel on teooria olemas.

Mõru maitse retseptorid — sealhulgas üks nimega T2R38 — on keele maitsepungades.

«Kui T2R38 stimuleeritakse, reageerib see lämmastikoksiidi tootmisega, mis aitab tappa või takistada viiruste edasist paljunemist hingamisteede limaskestas,» ütles uurija dr Henry Barham, kõrva-, nina- ja kurguspetsialist Medical Xpressis. 

Praegu uurivad mitmed teadurid, kuidas mõru maitse retseptorid mõjutavad Covid-19 ja teiste ülemiste hingamisteede infektsioonide riski, lisas ta.

Märksõnad

Tagasi üles