VANA KULD ⟩ Kuula lugu, mis teadlaste sõnul peletab sääsed

PM Tervis
Copy
Sääsk
Sääsk Foto: Pexels

Sääsed, vereimejad, on platsis ja muudavad ilusat ilma nautivate ohvrite elu ebameeldivaks. Teadusuuringu kohaselt peletab tüütud pinisejad elektrooniline muusika – konkreetselt dubstep. Eriti tõhusaks tõrjevahendiks osutus USA bändi Skrillexi looming.

Heli on paljude loomade paljunemise ja ellujäämise seisukohast otsustava tähtsusega. BBC vahendab, et teadlased panid mängima elektroonilise muusika, vaatamaks, kas see toimib tõrjuva vahendina Aedes aegypti, kes on kollatõve levitavad pistesääsklased, täiskasvanud isendite vastu.

«Scary Monsters And Nice Sprites», mis on lugu Grammy võitnud samanimeliselt albumilt, valiti äärmuslikult kõrgete ja madalate helisageduste tõttu. Putukatel tähistavad madala sagedusega helid seksuaalse alatooniga kommunikatsiooni, mis vahendavad paaritumist, samas kui heli segab samast soost liigikaaslaste ja «veredoonorite» poolseid signaale.

Emased sääsed oli teadlaste hinnangul muusikast «lõbustatud» ja ründasid ohvreid hiljem ning mitte nii sageli kui liigikaaslased muusikavabas tsoonis.

Teadmine, et teatud muusika kuulamine paneb sääsklased ohvrite ründamist unustama, on eriti oluline reisides piirkondades, kus nende hammustuse kaudu levivad ohtlikud haigused.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles