Hammaste kaotus võib häirida igapäevaste tegevuste täitmist

PM Tervis
Copy
Vanemaealistel inimestel võib hammaste kaotus häirida igapäevategvusi.
Vanemaealistel inimestel võib hammaste kaotus häirida igapäevategvusi. Foto: Shutterstock

Londoni Global ülikooli ja Tokyo meditsiini- ja hambaülikooli teadlaste sõnul saavad vanemad täiskasvanud, kellel on loomulikud hambad, paremini täita igapäevaseid ülesandeid, vahendab Medical Xpress

Uuringus analüüsiti 5631 täiskasvanute andmeid vanuses 50–70 eluaastat. Uuringu käigus küsiti osalejatelt kui palju on neil loomulikke hambaid (täiskasvanud inimesel on 32 loomulikku hammast) või hambaproteese. Seejärel mõõtsid teadlased aastatel 2014–2015 kogutud andmete abil hammaste kaotuse mõju igapäevastele tegevstele. 

Vanemautor professor Georgios Tsakose sõnul on varasematest uuringutest teada, et hammaste kaotus on seotud funktsionaalse võimekusega, kuid see on esimene uuring, mis näitab, et hammaste kaotus avaldab mõju igapäevasele tegevusele (nagu näiteks söögi valmistamine, telefonikõnede tegemine ja poes käimine). 

«Näiteks vanematel täiskasvanutel, kellel on 10 loomulikku hammast, on 30% suurema tõenäosusega raskusi igapäevase elu põhitegevustega nagu toidukaupade ostmine või maja ja aia korrashoidmine,» sõnas Tsakose. 

Uuringu üks autoritest, dr Yusuke Matsuyama, sõnab, et hammaste kaotuse ennetamine on Inglismaal elavate vanemate inimeste jaoks oluline, seda just funktsionaalse võimekuse säilitamiseks.

Näiteks võib olla hammaste kaotus takistada sotsiaalset suhtlemist, mis omakorda on seotud elukvaliteedi kehvenemisega. Hammaste kaotus võib olla tingitud kehvast toitumisest või toitainete puudusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles