Kuidas läheb Pardirallil ja kellele suunatakse annetused?

PM Tervis
Copy
Pardirallil osalevad pardid on eriilmelised, osa neist on uhkema välimuse saanud tänu lasteaialastele, kes eelmistel aastatel parte kaunistasid.
Pardirallil osalevad pardid on eriilmelised, osa neist on uhkema välimuse saanud tänu lasteaialastele, kes eelmistel aastatel parte kaunistasid. Foto: Urmas Luik

Sel aastal toimub Eesti vähihaigete laste vanemate liidu korraldatav Pardiralli juba kaheksandat järjestikust korda. Täna, 1. juunil aset leidva vannipartide võiduujumise eesmärgiks on tõsta teadlikkust vähihaigete laste ja nende vanemate olukorrast ning kutsuda inimesi ja ettevõtteid neid toetama. Millist toetust väikesed vaprad kangelased Pardirallist saavad?

Esimest korda toimus Pardiralli 2014. aastal ja tol ajal oli stardis 7500 parti. Toonaseks ambitsioonikaks eesmärgiks oli koguda pardinumbrite müügiga 25 000 eurot. Eesti vähihaigete laste vanemate liidu juhi Kaili Semmi sõnul tundus see tollal ulmeliselt suure summana.

Aasta-aastalt rohkem sportlasi

«Tegelikkuses õnnestus heade annetajate ja sponsorite toel koguda lausa 70 832 eurot, mis ületas igasugused ootused ja andis peredele, kes kõige raskemal teekonnal, tohutult palju jõudu ja uut lootust. Peaaegu iga järgneva aastaga on vähehaaval suurenenud nii Pardirallil osalevate vannipartide arv kui ka annetuste kogusumma. Eelmisel aastal küündis sportlaste arv 15 247 pardini ja ka sel aastal esindab vähihaigeid lapsi ja nende peresid part-sportlaste esinduskoondis sama suures koosseisus,» lisas Semm.

«Me oleme südamest tänulikud kõigile annetajatele ja inimestele, kes leiavad võimaluse vähihaigete laste ja nende vanemate toetamiseks teekonnal, mis on nende elu raskeim. Pardiralli on lugu headusest ja lootusest. See on lugu laste võitlusest homse eest,» tänas Semm.

Tugikeskus, ravi ja palju head

Alates 2016. aastast on Pardiralli tulemusena käivitatud koordineeritult tugiteenuseid vahendav tugisüsteem (Liidu tugikeskus), et tagada koordinaator-tugiisiku abil vähihaigetele lastele ja nende pereliikmetele kiire toetuse kättesaadavus ja perekonnas tekkinud kriisiolukordade lahendamine. «Tugikeskuse üldine eesmärk on vähihaigete laste ja nende perede toetamine läbi erinevate hädavajalike tugiteenuste, et aidata kaasa põhiravi paremale õnnestumisele, tagada süsteemselt ja koordineeritult, kvaliteetselt ja diskreetselt vähihaigetele lastele ja nende vanematele vaimne tugi või lahendada muid raviga kaasnevaid emotsionaalseid või materiaalseid vajadusi,» selgitas Eesti vähihaigete laste vanemate liidu juht.

Kõige olulisem igapäevane töö on perede nõustamine ja vähihaigele lapsele hädavajalike teenuste tagamine, aga ka sama oluline on pakkuda lastele ka rõõmu, et nende päevi ei täidaks vaid haigla ja ebameeldivad protseduurid, vaid igas nädalas oleks ka midagi positiivset ja head, mida oodata. Igasugune tugi on tähtis nii pahaloomulise kasvaja diagnoosi saamisel, sellele järgneva pikaajalise ravi kestel, ravijärgsel remissiooniperioodil kui ka hilisemalt raviga seonduvate mõjude avaldumisel. Semmi sõnul esineb olukordi, mil vähipatsiendi raviks tuleb kasutada ravimit, mida Eesti Haigekassa ei rahasta — nende ravimite maksumuse aitab võimalusel tasuda Liit või aitab perel leida vahendeid ravi saamiseks.

Harva esinevate diagnooside või teatud keerukate raviprotseduuride puhul, milles ravis on Eestis vähe kogemusi või ravivõimalused puuduvad, saadetakse laps Eesti haigekassa toel väljaspool Eestit võimaldatavale ravile. Transpordi ja majutuse kulud jäävad antud juhul pere kanda — näiteks jäävad pere tasuda lapse ja teda saatva vanema majutus- ja transpordikulud ning sõltuvalt lapse seisukorrast võib olla vajalik kasutada meditsiinilist eritransporti, mille eest tasub samuti lapsevanem. Taolise raviga seotud kulude tasumisel aitab samuti liit.

Sponsorite tugi

«Sel aastal toimub Pardiralli traditsioonilise perepeo asemel teistkordselt ETV otsesaatena. 1. juunil kell 19.30 läheb Kadriorust eetrisse part-sportlaste võidukihutamine ning on suur rõõm, et kõik pardinumbrid on tänaseks müüdud. Kes soovivad vähihaigeid lapsi ja nende peresid toetada, saavad seda teha telefoniannetusena,» selgitas Semm.

Pardiralli õnnestumisel on lisaks eraisikutele alati kaasa löönud suurt hulk ettevõtteid. 2021. aasta peasponsor on JMV Motors, kes paneb võidu saanud pardile ja tema omanikule välja kuuks ajaks uhiuue Audi A3 kasutusõiguse. «Pardiralli on lugu headusest. Auhind on vähim, mida me vähihaigete laste abistamiseks saame teha. Part, kes on Kadrioru kanalis võidu nimel rallinud, saab oma omanikuga otse võistlusrajalt võiduautosse istuda ja turvaliselt Eestimaa suve poole rallida,» ütles ettevõtte tegevjuht Virgo Veiman. «Lapsevanemana tean, kui rasked on laste haiguseperioodid, aga seda ei saa kuidagi võrrelda tolle äärmiselt kurnava raviga, mida Pardiralli kangelased peavad läbima. Soovime neile südamest head paranemist,» lisas Veiman.

Maks & Moorits on samuti üks ettevõtetest, kes sponsorina aasta olulisemal kummipartide võiduujumisel kaasa lööb. «Meie jaoks on südameasi Eesti spordi toetamine. Ent tegelikult on ju ka Pardiralli tõeline spordisündmus, mis toob starti tuhandeid kummiparte, kes esikoha nimel heitlusse asuvad,» ütles Maks & Mooritsa turundusjuht Mirjam Endla ja lisas: «Pardiralliga saame igaüks aidata lapsi ja noorukeid, kes on saanud ränkraske diagnoosi ning läbivad pikka ravimaratoni. Pardiralli on meeldetuletus meile kõigile, kui habras võib olla elu ning mis on elus tõeliselt oluline. Mulle meeldib väga Pardiralli korraldajate välja öeldud mõte, et Pardiralliga ei koguta üksnes raha, vaid see on meie kõigi võimalus näidata, et ühest heateost saab alguse mitu väiksemat.»

Sponsorina osaleb 2021. aasta Pardirallil ka Credit24, kes lisaks rahalisele toetusele soetas pardid kõigile enda töötajatele ning pakkus projekti raames lisaks võimaluse klientidele saada 1000 part-sportlase omanikuks. «Kui selgus, et Pardiralli tuleb taas, teadsime kohe, et paneme nii olulise sõnumiga sündmusele õla alla,» rääkis ettevõtte turundusjuht Annika Parm. «Viisime omalt poolt läbi veel võistlussportlastest partide treeningu ning läbi videoformaadi said sellest osa kõik pealtvaatajad. See oli meie võimalus olla taustajõud, et kõik pardikesed endale 1. juuniks omaniku leiaksid. Vähihaigete laste ja nende perede lugusid lugedes on hetkega selge, et nad on tõelised kangelased, kes vajavad toetust ja teadmist, et nad ei ole sel ränkraskel teel üksi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles