Kuivad huuled pole ainult talvine probleem

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Huulte kuivus on tuttav probleem paljudele inimestele. Inimesed on sajandeid proovinud olukorda parandada nii mesilasvaha kui ka oliiviõliga. Miks huuled kuivavad ja kuidas seda leevendada? MedicalXpress pani kirja kasulikud nõuanded. 

Inimesed on püüdnud sajandeid välja mõelda efektiivset viisi, kuidas katkiseid või kuivasid huuli ravida. Eri ajastutel on kasutatud selleks nii oliiviõli kui ka inimese kõrvavaiku. See aeg on jäänud aga kaugele ja nüüd võib poelettidelt leida palju huulepalsameid. 

Huuled puutuvad kokku ilmastikutingimustega, nagu pakane, kõrvetav päike ja tuul. Samuti peavad huuled vastu pidama ka igapäevastele tegevustele, nagu kokkupuude toiduga, hammastega, kosmeetikaga ja ka suudlemisega. Seega peavad huuled olema pehmed, aga samas vastupidavad.

Huultel on ainulaadne struktuur, mis muudab nad eriti kuivatundlikuks. Mis siis põhjustab huulte kuivust?

Põhjused võivad olla väga erinevad. Kuivust võivad põhjustada nahahaigused, allergiad, ravimid (eriti need, mis mõjutavad süljenäärmeid), keelevigastused, vale hambumus ja kehv suuhügieen. 

Kuid kuivad huuled võivad olla tingitud ka külmast ilmast või vastupidi, liiga päikselisest ilmast. Samuti mõjutab liiga kuuma toidu söömine ja vähene vedelikutarbimine. 

Kuivi huuli võib põhjustada ka see, kui neid pidevalt keelega niisutada, sel juhul aitab selle harjumuse muutmine. Kui kuivus on tingitud külmast, kuumast või tuulisest ilmast, siis aitavad huulepalsamid ja salvid. 

Huulte kuivust saab ravida mitme moodusega. Alustuseks tuleks vaadata üle oma vedelikutarbimise harjumused, et veenduda, kas kuivad huuled pole märk dehüdratsioonist. 

Paljud huulepalsamite tootjad kasutavad oma toodetes vaseliini koos rafineeritud mineraalõlidega. See ei pruugi aga üldse kasulik olla, sest huulepalsam peaks olema ajutine abivahend. Liiga tiheda kasutamise korral häirib see huulte automaatset niisutamise protsessi. 

Tarbijate meelitamiseks on kosmeetikatootjad proovinud oma huulepalsamites  uusi koostisosi. Mõned lisakomponendid on väga kasulikud. Näiteks huulepalsam, kuhu on lisatud päikesekaitsekreemi on suurepärane lahendus, kuidas hoida oma huuli päikselisel suvepäeval. 

Siiski on ka koostisosi, mida tuleks huulepalsameid valides vältida. Mõnel juhul teevad need huuled veel kuivemaks ja tundlikumaks. Sobivat toodet valides proovige vältida järgmiseid koostisosi: tugevad lõhna- ja maitseained (piparmünt, tsitruselised viljad, vanilje ja kaneel), läikivate ainetega huulepalsamid (need võivad tugevdada päikesest tingitud kahjustusi), värvid (mõned huulevärvid võivad põhjustada ärritust ja teha huuled veel kuivemaks), mentool, fenool, lanoliin ja kamper. 

Kõige lihtsam on huulte kuivust ennetada juues piisavalt vett, mitte pidevalt huuli keelega niisutada või närida. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles