Hiina teatas täna uue viiruse esmakordsest juhtumist (2)

PM Tervis
Copy
Linnugripi tõttu massiline lindude hävitamine aastal 2017 Prantsusmaal.
Linnugripi tõttu massiline lindude hävitamine aastal 2017 Prantsusmaal. Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/SCANPIX

Hiina idaosas Jiangsu provintsis elaval 41-aastasel mehel diagnoositi esimese inimesena maailmas nakatumine linnugripi tüvega H10N3, teatas Reutersi andmeil Hiina riiklik tervishoiukomisjon (NHC) teisipäeval.

Zhenjiangi linna elanik hospitaliseeriti 28. aprillil pärast palaviku ja muude sümptomite tekkimist, öeldakse NHC avalduses.

28. mail diagnoositi tal linnugripiviirus H10N3, kuid ei lisatud üksikasju, kuidas mees oli nakatunud.

Mehe seisund hinnati stabiilseks ja ta kirjutati haiglast välja. Tema lähedaste meditsiinilisel ülevaatusel ei leitud teisi haigusjuhtumeid.

H10N3 on madala patogeensusega või vähem tõsine viirustüvi kodulindudel ja selle ulatusliku leviku oht oli väga madal, lisas NHC.

Tüvi ei ole «eriti levinud viirus», ütles Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni piiriüleste loomataudide hädaabikeskuse piirkondliku labori koordinaator Filip Claes.

Kuni 2018. aastani esines 40 aasta jooksul viirus vaid umbes 160 korral väikeses populatsioonis, peamiselt metsa- või veelindude hulgas Aasias ja mõnes piiratud Põhja-Ameerika osas ning kanadel pole seda seni tuvastatud, lisas ta.

Vajalik on viiruse geneetiliste andmete analüüsimine, et teha kindlaks, kas see sarnaneb vanemate viirustega või on tegemist uue tüvega, ütles Claes.

Hiinas esineb palju erinevaid linnugripi tüvesid ja mõned nakatavad juhuslikult inimesi, tavaliselt kodulindudega töötavaid inimesi. Pärast seda, kui H7N9 tüvi tappis aastatel 2016–2017 umbes 300 inimest, pole linnugripi juhtumeid enam inimeste hulgas enam suuremal hulgal esinenud. 

Ühtegi teist inimese nakatumise juhtu H10N3 viirusega pole varem kogu maailmas teatatud, teatas NHC.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles