Miks valida vahepalaks mandlite söömine ja kuidas see mõjutab südame tervist? (1)

PM Tervis
Copy
Teadlaste sõnul võib mandlite tarbimine vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski umbes 30%.
Teadlaste sõnul võib mandlite tarbimine vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski umbes 30%. Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et mandlite igapäevane tarbimine mõjutab kardiovaskulaarseid riskifaktoreid, vahendab Medical News Bulletin

Mitmed uuringud viitavad sellele, et tervete mandlite igapäevane tarbimine suupistena vähendab kolesterooli taset ilma kehakaalu suurendamata ja seda seostatakse südame-veresoonkonna haiguste riski vähenemisega.

Südame-veresoonkonna haigused on peamine surmapõhjus kogu maailmas. Südame-veresoonkonna haiguste riskifaktoriteks on kõrge vererõhk, diabeet, kõrge lipiidide sisaldus veres ja rasvumine.

Toitumisjuhis on kehtestatud riskitegurite leevendamiseks. Juhendisse kuuluvad: tervislikult toitumine, regulaarne kehaline aktiivsus, soola, suhkrute ja küllastunud rasvhapete tarbimise piiramine, samuti tubaka ja alkoholi tarvitamise vältimine.

Paljud dieedieksperdid soovitavad toidule lisada mandleid, kuna need sisaldavad palju valke, toidukiudaineid, küllastumata rasvhappeid ja mikrotoitaineid.

Tavapäraste suupistete asendamine mandlitega võib soodsalt mõjutada südame-veresoonkonna tervist, parandades endoteeli funktsiooni ja vähendada kolesterooli taset.

Teadlaste sõnul võib mandlite tarbimine vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski umbes 30% ja võib ka parandada südame-veresoonkonna tervist.

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda aadressil tervis.postimees.ee 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles