Eesti arstid saavad Covid-19 taastusravi juhendi, järelravi võib kesta üle aasta

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel puhkudel oluline jätkata taastusraviga.
Covid-19 järgselt on paljudel puhkudel oluline jätkata taastusraviga. Foto: Shutterstock

Äsja valmis Covid-19 taastusravi käsitlusjuhend, mis on praegu terviseametis kooskõlastamisel. «Ühist käitumisjuhendit oli vaja selleks, et kolleegid saaksid pakkuda Covid-19 läbipõdenud patsientidele parimat ravi. See ravi võib kesta aasta, kuid võimalik, et kauemgi,» ütleb Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliiniku juht, terviseameti hädaolukorra meditsiinijuhi asetäitja Heidi Alasepp.

Eestis on 15 pandeemiakuu jooksul registreeritud üle 129 000 laboratoorselt kinnitatud haigusjuhu, märgib Alasepp Med24s. «Covid-19 kulg on erinevatel nakatanutel olnud äärmiselt varieeruv. Pea 8000 inimest on vajanud väga raske seisundi tõttu haiglaravi. Paljud patsiendid on erinevate probleemide tõttu aga ambulatoorsel ravil nii peremeditsiinis kui haiglates,» ütleb ta. «Meie haigla taastusravikliiniku statsionaar oli mitmeid kuid post-Covid statsionaar.»

Juhendis kirjeldatakse Alasepa sõnul nii haiguse kliinilist kulgu kui Covid-19 põdemisega seostatud funktsioonihäireid. «Tegemist on multisüsteemse haigusega,» sõnab arst. Juhendist leiab, mil moel patsienti taastusraviga toetada haiguse ägedas faasis — see algab juba intensiivraviosakonnas, nakkusohu tingimustes. «Välja on toodud taastusravi tegevused ja eesmärgid postakuutses faasis, samuti hilisem suunamine nii ambulatoorsele kui statsionaarsele taastusravile. Perearstidel on oma seltsi poolt välja töötatud «Covid-19 käsitlusjuhend esmatasandile», mida järgides andsime perearstidele suunise, milliste näidustustega patsient füsioteraapiasse edasi suunata,» ütleb Alasepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles