Levinud suvine seltskondlik ajaviide ei ole üldse nii ohutu kui arvatakse (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Vesipiibu suitsetamine on suvisel ajal populaarne seltskondlik tegevus, mida harrastavad mitmed noored inimesed. Kuid tegevusel on ka tume varjukülg, kirjutab Medical News Today

Vesipiipe on kasutatud sajandeid Vana-Pärsias ja Indias. Tänapäeval on see populaarne seltskondlik ajaviide, mida pakuvad mimted baarid või kohvikud. Paljud inimesed on arvamusel, et vesipiibu suitsetamine ei kahjusta tervist ega ole nii ohtlik kui muud suitsetamise viisid. 

Vesipiip töötab süsteemil, kus sütt põletab tubakasegu ja samuti soojendab vett. Süsi tekitav suits aitab tubakal liikuda veest ja voolikust kuni huulikuni. Tubakaid on väga erinevate maitsetaga, on magusamaid ja värskemaid maitseid, sealhulgas näiteks arbuus, melon või viinamari. 

Tubakasuits tekitab mitmeid kahjulikke komponente nagu näiteks süsinikmonooksiid, sest vesipiibus olev vesi ei flirteeri seda komponenti välja. Seda isegi siis kui inimene ise vesipiipu ei suitseta, vaid istub tegevuse läheduses. 

Vesipiibu tegemine võib tekitada mitmed tervisemõjusid nagu kopsufunktsiooni tüsistused (krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ja bronhiit), südameataki riski suurenemine, suurenenud vähktõve risk (kopsu-, kurgu- ja suuvähk), samuti naha enneaegne vananemine ja suurenenud on ka nakkushaiguste levik (juhul kui kasutatakse ühes seltskonnas sama huulikut). 

Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskuse andmetel on vesipiibu suitsetamine sama ohtlik kui tavaliste sigarettide suitsetamine. Tubakas sisaldab nikotiini, mis on sõltuvustekitav aine ja süsi põletamine interakteerudes tubakaga tekitab suitsu mis on mürgine. Vesipiip on ohtlikum ka seetõttu, et seda tehakse kauem kui tavalist sigaretti, sigaretist tõmbab inimene keskmiselt 20 mahvi, kuid vesipiibust keskmiselt 200. Samuti annab vesipiibu suitsetamine üle 2,5-kordse nikotiini koguse, mis võib põhjustada eriti suurt sõltuvust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles