Eestis algab laiaulatuslik täiskasvanute uuring

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti osaleb teist korda rahvusvahelises uuringus nimega PIAAC, mis uurib täiskasvanute  lugemis- ja matemaatilise kirjaoskuse, info otsimise, arvuti ja infotehnoloogia kasutamise, samuti hariduse ja töökogemuse kohta.

«PIAAC ei ole klassikaline küsimus-vastus tüüpi uuring, vaid valimisse sattunud inimestel on võimalik end proovile panna ka mänguliste ülesannetega,» sõnab uuringu statistikaameti-poolne projektijuht Laura Kalda. 

Eesti osales PIAAC uuringus esimest korda kümme aastat tagasi. 2013. aastal avaldatud tulemuste järgi olid peamised infotöötlusoskused, funktsionaalne lugemis- ja matemaatiline kirjaoskus Eestis maailma parimate seas.

Eesti elanikkonnale on vahepealsel perioodil pakutud tasuta kursusi nii üldpädevuste kui ka erialaste oskuste täiendamiseks. Täiskasvanud on olnud aktiivsed õppijad nii digipädevuste, sotsiaalsete oskuste ja ettevõtlikkuse jm arendamisel. Viimase viie aasta jooksul on täiskasvanud õppijatele suunatud täiendkoolitustel osalenud kokku üle 64 000 inimese.

Uuringu esimese etapi jooksul küsitletakse 3200 inimest vanuses 16-65. 

PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) on rahvusvaheline täiskasvanute oskuste uuring, mille eesmärgiks on mõõta täiskasvanute funktsionaalset lugemisoskust, matemaatilist kirjaoskust ja probleemilahendusoskust tehnoloogiarikkas keskkonnas ning lisaks neile ka lugemise ja arvutamise baasoskusi. Uuringus osaleb sel korral 33 peamiselt OECD riiki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles