USA raport: koroonaviiruse geenianalüüsi järgi võib olla usutav selle levik laborist (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

USA valitsuse riikliku labori Covid-19 päritolu käsitlevas aruandes jõuti järeldusele, et hüpotees viiruse lekke kohta Wuhani Hiina laborist on usutav ja väärib täiendavat uurimist, teatas Wall Street Journal esmaspäeval, viidates dokumendi salastatud teabega kursis olevatele allikatele.

Uuringu koostas 2020. aasta mais Lawrence Livermore'i riiklik laboratoorium Californias ja sellele osutas välisministeerium, kui viis Trumpi administratsiooni viimastel kuudel läbi pandeemia päritolu uurimist.

Lawrence Livermore'i hinnang tugines viiruse genoomianalüüsile. Livermore keeldus Wall Street Journalile aruannet kommenteerimast.

President Joe Biden ütles eelmisel kuul, et ta kaasas abiväge, leidmaks vastuse viiruse päritolule.

USA luureagentuurid kaaluvad kaht tõenäolist stsenaariumi — kas viirus sai liikvele laboriõnnetusest või et see tekkis inimeste kokkupuutel nakatunud loomaga —, kuid nad pole jõudnud järeldusele, ütles Biden.

Endise presidendi Donald Trumpi administratsiooni ajal levinud endiselt salastatud USA luurearuandes väideti, et kolm Hiina Wuhani viroloogiainstituudi teadlast haigestusid 2019. aasta novembris nii raskelt, et vajasid haiglaravi, teatasid USA valitsuse allikad.

Maailma terviseorganisatsiooni kõrgeim ametnik Mike Ryan ütles esmaspäeval, et WHO ei saa sundida Hiinat avaldama rohkem andmeid Covid-19 päritolu kohta, lisades samas, et pakub välja edasised uuringud, mis on vajalikud, et mõista viiruse jõudmist «järgmisele tasandile».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles