7 põhjust, miks on mee tarbimine tervisele hea

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Meel on väga head bioloogilised omadused, mis pakuvad mitmeid eeliseid ka tervisele. Medical News Bulletin pani kirja seitse põhjust, miks mee tarbimine kasulik on. 

Meemesilase toodetud mett on läbi aastate kasutatud nii toidu kui ka ravimina. Mett peetakse vanimaks looduslikuks ravimiks, mida kasutasid vanad egiptlased, kreeklased, roomlased ja hiinlased haavade raviks ja ka muude vaevuste korral.

Mesi koosneb peamiselt suhkrutest, fruktoos ja glükoos moodustavad umbes kolmveerandi meesuhkrust. Looduslik mesi koosneb valkudest, aminohapetest, vitamiinidest, orgaanilistest hapetest ja mineraalidest. 

Mesi omab antibakteriaalseid, antioksüdatiivseid ja põletikuvastaseid omadusi, mis soodustab näiteks haavade paranemist, seennakkuste ravimist, seedetrakti häireid ja palju muud. 

  • HAAVADE PARANEMINE

Mesi võib antibakteriaalsete ja põletikuvastaste omaduste tõttu olla tõhus haavade, põletuste ja haavandite ravimisel. Mesi aitab säilitada haava niisket keskkonda ning stimuleerida haava paranemist soodustava uue koe kasvu.

Lisaks võib mesi aidata stimuleerida immuunrakkude tootmist kui on olnud kokkupuude infektsioonidega. 

  • SEEDETRAKTI HÄIRED

Mett saab kasutada seedetrakti kahjustavate haiguste raviks või ennetamiseks. Uuringute kohaselt võib mesi ravida nii gastriitri kui ka peptilisi haavandeid. 

Mesi aitab vältida bakterite kinnitumist sooleseinale, kattes bakterid meega või muutes meega bakterite omadusi, mis mõjutavad koostoimet peremeesrakkudega. 

Mesi võib olla võimeline parandama kahjustatud soolekihti ja aitama uute kudede kasvatamisel. See võib vähendada näiteks ka bakteriaalse infektsiooni põhjustatud kõhulahtisust. 

  • KARDIOVASKULAARSED HAIGUSED

Mesi vähendab südame- või südame-veresoonkonna haiguste riski, sest mett peetakse rikkaks antioksüdantide, nagu flavonoidid, C-vitamiin ja fenoolid, allikaks. Uuringute kohaselt võib tatramesi potentsiaalselt suurendada vere antioksüdantide mahtu. 

Antioksüdandid, nagu flavonoidid, võivad aidata vähendada südame isheemiatõve ja insuldi riski. 

  • MESI ALANDAB VERERÕHKU 

Uuringud näitavad, et mesi võib potentsiaalselt vähendada kõrget vererõhku, mis on südame-veresoonkonna haiguste tekke riskifaktor, kuid teadlased tõdevad, et see valdkond vajab veel täpsemaid kliinilisi uuringuid. 

  • PARANDAB KOLESTEROOLITASET

Kõrge LDL-kolesterooli taset peetakse südame-veresoonkonna haiguste, näiteks ateroskleroosi riskiteguriks. Uuringud näitavad, et mesi võib parandada kolesterooli taset kehas. Mõned uuringud näitavad, et mee võime pärssida vere hüübimist ja trombotsüütide agregatsiooni võib aidata vältida trombide teket. 

2008. aasta uuringu kohaselt on looduslik mesi ülekaalulistel ja rasvunud patsientidel suutnud vähendada üldkolesterooli taset, LDL-kolesterooli taset ja tühja kõhu veresuhkru taset.

  • HINGAMISTEEDE INFEKTSIOONID

Mesi võib olla efektiivne gripi- ja punetiseviiruste vastu. Mõnede uuringute kohaselt võib teatud tüüpi mesi (näiteks manukamesi ja ristikumesi) olla tõhus ka tuulerõugete korral. 

Samuti võib mesi potentsiaalselt aidata lastel hingamissüsteemi mõjutavate bakteriaalsete või viirusnakkuste põhjustatud köha vastu. Uuringutes, kus keskenduti köha ja mee seoste uurimisele lastel, leiti, et mesi mitte ainult ei parandanud köha sümptomeid, vaid parandas ka une kvaliteeti. 

Üldiselt ei soovitata mett anda alla üheaastastele lastele. Seda seetõttu, et imikutel on nõrk immuunsus bakterite vastu, mida võib meest leida. 

  • SUU TERVIS 

Mett võib kasutada mitme suuõõne haiguse, sealhulgas parodontiidi (igemehaigus) ja igemepõletiku, raviks. Lisaks võib aidata vältida hambakattu, suu limaskestade põletiku ja haavandite tekkimist suus.

2018. aastal Indias tehtud uuring näitas, et manuka- ja toormeel põhinevad suuveed võivad olla tõhusad hambaplekkide vähendamisel ja igemepõletike ennetamisel. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt. 

Artikkel ilmus esimest korda 29. märts 2022. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles