Eestlaste loodav innovatsioonitugi aitab depressiooni ravida

PM Tervis
Copy
WHO ja Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise rohelise raamatu andmetel on depressioon maailmas enim levinud psüühikahäire, mis põhjustab märkimisväärset tervisekaotust.
WHO ja Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise rohelise raamatu andmetel on depressioon maailmas enim levinud psüühikahäire, mis põhjustab märkimisväärset tervisekaotust. Foto: Shutterstock

Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol ning ravimifirma Janssen Eesti korraldatud töötoast kerkis esile vaimse tervise probleemide lahendamisega seotud idee, mida varsti teostama hakatakse. 

Ideeks on luua platvorm, mis toetaks patsienti erinevate ravi- ja tugimeeskondade vahel navigeerimist. Sündmusel osalejad nõustusid, et oluline on parandada ravi- ja tugimeeskonna vahelist kommunikatsiooni, et terviklikult ja tervishoiuressursse säästes jälgida ja toetada patsienti tema raviteekonnal.

Lisaks sellele, leiti, et rakendus võiks võimaldada kaugsuhtlust ravi- ja tugimeeskonnaga, küsida patsiendilt tagasisidet, saata meeldetuletusi ja motiveerida ning kontrollida ravi järgimist ja tulemuslikkust.

Kui võtta arvesse, et iga-aastaselt lisandub Eestis üle 20 000 psüühikahäire diagnoosi saanud inimese, siis on rakendus igati vajalik vahend. Ideed hakkab teostama tarkvaraarendusettevõte Thorgate koos vaimse tervise valdkonna ekspertidega. 

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna vaimse tervise eksperdil Käthlin Mikiveril on hea meel, et ka erasektor on vaimse tervise teemasid tähtsustamas. «Õigeaegse ja parima võimaliku vaimse tervise toe ja ravi pakkumiseks on vaja leida süsteemis uusi lähenemisi, mis tõhustaksid patsiendi ja ravimeeskonna koostööd. Kaasaegsed, teaduspõhised ja efektiivsed digilahendused on kindlasti üks selline võimalus,» ütles Mikiver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles