Kliinilised uuringud ahvidega annavad lootust HI-viiruse ravile

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ahvidega tehtud katsed näitasid, et monoklonaalsed antikehad hoiavad ära HIV nakkuse, vahendab Medical Xpress

Oregoni Tervise- ja Teadusülikooli teadlased uurisid monoklonaadset antikeha nimega leronlimabi (monoklonaalsed antikehad on bioloogilisedvalgud, mis ründavad organismis vähirakke) ning leidsid, et laboris valmistatud antikeha võib täielikult ära hoida ahvide nakatumise HI-viirusesse. 

Uuringu tulemused näitavad, et leronlimab võib vältida AIDS-i põhjustava viiruse nakatumist inimestesse. «Meie uuringutulemused näitavad, et leronlimab võib olla uus relv HIV epideemia vastu,» ütles uuringu juhtivteadur professor Jonah Sacha.

Meditsiiniteaduste doktor Lishomwa Ndhlovu lisab, et tulemused, mis on suunatud HIV kaasretseptorite CCR5-le, võivad olla murrangulised, sest see võib kujuneda vahendiks, mis suudab jäljendada CCR5 geneetilisi mutatsioone, mis omakorda muudab teatud isikud nakkuse suhtes immuunseks. 

CytoDyn laboris Washingtonis valmistatud antikeha blokeerib HI-viiruse sisenemise immuunrakkudesse CCR5-nimelise pinnavalgu kaudu. Järgmise aasta jooksul plaanitakse katsetada ravimit kliiniliste uuringute käigus ka inimestel. 

Katsed ahvidega näitasid, et need loomad, kes said igal teisel nädalal suurema annuse (50mg kehakaalu kilogrammi kohta) olid täielikult HI-viiruse eest kaitsutud. Inimestega nii suuri doose kasutada ei saaks. 

Siiski vajab ravim veel edasisi uuringuid, mõned HI-viiruse ravimid, mis on juba saadaval, võivad põhjustada kahjulikke kõrvaltoimeid nagu maksa-, südame- ja luuprobleemid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles