Teadlased uurisid kuidas vanureid tervemana hoida

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Minnesota ülikooli meditsiinikooli ja Mayo kliiniku kolleegide uus uuring näitab võimalikku uut lähenemisviisi SARS-CoV-2-ga nakatunud eakate inimeste surma ja raskete haiguste ennetamiseks, vahendab Medical Xpress

Teadlased täheldasid eelkliinilistes uuringutes, et senolüütilised ravimid vähendasid vanematel hiirtel suremust koroonaviirusesse. Lisaks eemaldavad senolüütilised ravimid kehast vananevad rakud, mis võivad vanusega muuta inimese haigustele vastuvõtlikumaks. 

On teada, et eakad ja krooniliseid haiguiseid põdevad inimesed on koroonaviiruse suhetes eriti haavatavad ja selle põhjust prooviski uurimisgrupp teada saada. Katses surid pea kõik hiired, kes olid vanemad ja kellele võimaldati kokkupuude beeta-koroonaviirusega. 

Kui vanemaid hiiri raviti peale nakatumist senolüütiliste ravimitega, kasvas nende eluvõimalus 50%-ni. Senolüütilised ravimid vähendasid suremust, raku vananemist ja põletikulisi markereid ning suurendasid viirusevastaseid antikehi.

Kliinilised uuringud hiirtega toetasid kahe uue kliinilise uuringu algatamist eakate patsientide suremuse vähendamiseks. «Oleme töötanud välja uue lähenemisviisi, et aidata vanuritel tervena püsida. Proovime leida ravimeid vananemise raviks, mitte iga vanadusega seotud haiguse raviks,» sõnas uuringu üks autoritest professor Paul Robbins.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles