Tänavu on Eestis aids diagnoositud neljal inimesel

BNS
Copy
Terviseameti andmetel pole viimastel aastatel riigis esinenud olulist uute HI-viiruse ja aidsijuhtude hulga vähenemist.
Terviseameti andmetel pole viimastel aastatel riigis esinenud olulist uute HI-viiruse ja aidsijuhtude hulga vähenemist. Foto: Urmas Luik

Eestis on tänavu aidsi haigestumine tuvastatud neljal korral, neist kolm on surnud.

Eestis on tänavu HIV diagnoositud 54 inimesel. HI-viirus on diagnoositud 35 inimesel Tallinnas, kahel inimesel Harjumaal, viiel inimesel Ida-Virumaal, neljal inimesel Narvas, ühel inimesel Pärnumaal, ühel inimesel Lääne-Virumaal, viiel inimesel Tartumaal ja ühel inimesel Valgamaal.

HIV tõbi ehk aids on diagnoositi kolmel inimesel Tallinnas ja ühel inimesel Harjumaal.

Mullu diagnoositi Eestis aids 26 ja HIV 147 inimesel, suri seitse patsienti. 2020. aastani on kokku HIV diagnoositud 10 266 inimesel. 2019. aastani on aids tuvastatud 567 inimesel ja 2020. aastal lisandus 26 juhtumit

Viimastel aastatel ei ole riigis esinenud olulist vähenemist uute juhtude arvus. WHO hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest tuvastamata. HIV-nakkuse juhtude avastamist mõjutavad HIV-testimise tavad ja tase. Kõik Eesti elanikud võivad ennast tasuta testida oma perearsti juures. Kõikidel HIV-positiivsetel on võimalus saada eluaegselt tasuta ravi.

Terviseameti pädevuseks on referentlabori töö korraldamine, uute HIV-positiivsete registreerimine, laborites teostatud HIV testide andmete kogumine, andmete analüüs ja avaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles