Sellest gaasist võib tulevikus saada depressiooni ravimise vahend

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Erinevad uuringud näitavad, et ühe enam kogub populaarsust psühhoaktiivsete ravimite kasutamine psüühiliste haiguste raviks, kirjutab Science Alert

III faasi kliinilistes uuringutes on MDMA osutunud traumajärgse stressihäire väga tõhusaks ravimeetodiks ja hiljutistes uuringutes leiti, et suukaudne ketamiin vähendab oluliselt enesetapumõtteid.

Nüüd lisandub ridadesse dilämmastikoksiid ehk naerugaas. Uus uuring 24 osalejaga Ameerika Ühendriikides leidis, et selle gaasi väike annus võib leevendada depressiooni sümptomeid.

Naerugaasi eeliseks on selle püsivus, mis kestab mitu nädalat. Lisaks on manustamisel väga vähe kõrvaltoimeid. «Olime üllatunud, et ühekordse manustamise järgsed mõjud kestsid kaks nädalat,» lisas trauma anestesioloog Peter Nagele Chicago ülikoolist.

Ajalooline kasutamine oli rahva lõbustamiseks

Kui dilämmastikoksiid avastati esmakordselt 1700. aastate lõpul, korraldasid Inglismaal tegutsevad keemikud eliitpubliku jaoks naerugaasi pidusid. Sel ajal müüdi pidulisi üritusele eksperimentidena, et välja selgitada, kuidas aine tegelikult toimib.

Peokülastajad teatasid, et tunnevad end eufooriliselt ja valutult, mistõttu kohandati dilämmastikoksiid peagi kasutamiseks hambaravis ja kirurgias. Sadu aastaid hiljem tunneb enamik meist seda ravimit anesteetikumi või rahustina.

Antidepressantide asendamine naerugaasiga

2015. aastal läbiviidud uuring leidis, et 50-protsendilisest dilämmastikoksiidist koosneva gaasi sissehingamisel mõjus see tund aega nagu antidepressant. Depressioon langes enamiku vabatahtlikel ravile järgneval päeval märkimisväärselt, nende seas, kelle meeleolu kontrolliti nädal hiljem, ei paistnud tulemused siiski püsivat. Kahjulikke mõjusid ei olnud, kuid vabatahtlikud kaebasid iivelduse ja paranoia tekkimise üle. 

Hiljutises randomiseeritud II faasi kliinilises uuringus määrati 24 raviresistentse raske depressiooniga vabatahtlikule juhuslikult kolm erinevat ravi kolme kuu jooksul, kusjuures iga ravi vahel oli kuu.

Esimene ravi hõlmas tunniajalist suurt lämmastikoksiidi annust (50 protsendi juures), teine kestis samuti tund ja sisaldas ravimi annust 25 protsendi juures ja viimane platseebot.

Tulemused näitasid, et uuringus osalenud inimeste depressiooni sümptomite vähenemine oli märkimisväärne, lisaks kestis mõju pikka aega. Naergaasi suurem annus oli aga seotud keskmiselt neli korda suurema kõrvaltoimega. Väiksem annus pani patsiendid enamasti magama.

Uurijate sõnul on ohutuse ja tõhususe osas vaja veel täiendavaid uuringuid, sest miljonid inimesed ei reageeri hästi praegustele antidepressantidele, seega on vaja hädasti uut ja tõhusat meetodit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles