Just see igapäevane asi mõjutab sinu kaalu ja toitumiskäitumist

Raili Stina Reidla
, suvereporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lisaks elustiilile mõjutavad meie kaalu ja söömisharjumusi ka nutitelefonid. Ja seda isegi rohkem, kui me ilmselt arvata oskaksime, vahendab Healthline.

Hiljutine uuring näitas, et teismelised, kes veetsid päevas üle kahe tunni nutitelefonis, sõid suurema tõenäosusega rohkem töödeldud toite ning vähem puu- ja juurvilju. Ja teismelised, kel oli nutiaega päevas kolm või rohkem tundi, olid oluliselt suurema tõenäosusega rasvunud või ülekaalulised.

Neil, kes kasutasid telefoni teabe otsimiseks ja vaid helistamiseks, oli kordades tervislikum toitumiskäitumine kui neil, kes kasutasid telefoni mängimiseks, teistega jutustamiseks, videote vaatamiseks, muusika kuulamiseks või sotsiaalmeedias olemiseks.

Halbade harjumuste kujundamine toimub seda teadvustamata

Telefonis olles lendab aeg tohutu kiirusega. Eriti mõnus on söömise ajal vaadata põnevat videot või uurida, mida huvitavat sotsiaalmeedias toimub. Sealjuures jääb meil tähelepanuta aga üks väga tähtis asi - tarbitava toidu kogus.

«Kui me ei söö teadlikult ning tähelepanu on koondatud mujale, kipume me tihti üle sööma. Me kas näksime palju või sööme liiga kiiresti, mis ei võimalda anda seedesüsteemile piisavalt aega, et saata ajule signaal, et kõht on täis,» ütles kaalulangetuse treener Christina Brown Healthline’ile. Ta lisas: «Pandeemia on aidanud sellisele toitumiskäitumisele suuresti kaasa, kuna sotsiaalne distantseerumine sundis meid kasutama kõige jaoks ekraane ja nutimaailma.»

Siiski on olemas viise, kuidas ennast ja oma tervist hoida. «Paljud teismelised ei sea tervislikku toitumist ja treenimist prioriteediks seetõttu, et puudub vastav kodune kasvatus. Vanemad peavad seda hakkama rohkem rõhutama,» tõdes Brown.

«Meie kui vanemad, võiksime olla oma lastele tervisliku elustiili eeskujud. Andes lastele teadmisi, kuidas olla tervislikum ning, mis peamine, käia ise samades jälgedes, saaksime hoida oma tervist palju tugevamana,» toonitas Brown.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles