Dr Andreas Abel: olulisemad tervisenäitajad tuleks iga 4-5 aasta tagant üle vaadata

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Veri sisaldab inimese kohta väga palju informatsiooni. Qvalitas Arstikeskuse esmatasandi juhtiv arsti dr Andreas Abeli sõnul annab lihtne vereanalüüs hea ülevaate tervise hetkeseisundist, luues võimalused haiguste ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks.

Verepildi ehk hemogrammi abil hinnatakse veres sisalduvate rakkude hulka ja struktuuri. Vererakud jagunevad kolmeks. Koroonapandeemias on hulgaliselt tähelepanu saanud valgeverelibled ehk leukotsüüdid, mis on eelkõige olulised organismi kaitsevõime jaoks. Võõra haigustekitaja, näiteks viiruse või bakteri sattumisel organismi suudavad valgelibled muuhulgas hakata tootma antikehasid.

Punalibled ehk erütrotsüüdid on tuntud oma hemoglobiini sisalduse poolest, mille roll on organismis hapnikku transportida. Vereliistakute ehk trombotsüütide tase on seotud vere hüübimisega. Kui neid on liiga vähe, võib hüübimine olla takistatud ja tekkida ootamatud verejooksud. Liiga palju trombotsüüte võib olla trombide üheks tekkepõhjuseks.

Tervisekontrolli peaks teostama iga nelja kuni viie aasta järel

Kuna verenäitajate kõrvalekalle normist võib ilmneda ilma märgatavate sümptomiteta, peaks ka pealtnäha terve inimene regulaarselt tervisekontrollis käima. «Hea enesetunde korral tuleks võtta eesmärgiks olulisemad tervisenäitajad iga 4-5 aasta tagant üle vaadata,» soovitab dr Abel.

Dr Abel toob olulisemate verenäitajatena esile veresuhkru, kolesterooli ja selle erinevad analüüsid ning Eesti geograafilisest asukohast tingituna ka D-vitamiini taseme. Näiteks ravimite ja alkoholi regulaarsel tarvitamisel tasub kindlasti kontrollida ka maksa ja neerude funktsiooniga seotud analüüse.

Hea enesetunne on saavutatav liikumise ja toitumise hea tasakaaluga

Mõõdukas füüsiline koormus aitab hoida verepildi stabiilsena ning põletiku-, veresuhkru- ja kolesteroolinäitajad kontrolli all. Olulisel kohal on ka toitumine. Eelkõige tuleks vältida ekstreemseid harjumusi – reeglina pole liiga palju ega liiga vähe teatud toitaineid organismile hea.

Lisaks on tähtis töö- ja puhkeaja tasakaal. Siin saab palju ära teha tööandja, tuletades töötajatel meelde liikumise olulisust, pakkudes sportimisvõimalusi ja vajadusel tuge vaimse tervise hoidmiseks, sest vaimne stress võib soodustada somaatiliste haiguste teket.

Üheks võimalikuks variandiks, kuidas olla kindel oma vereanalüüside hetkeolukorrast on veredoonorlus, sest verd saavad loovutada vaid terved inimesed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles