Tervise lühiuudised

PM Tervis
Copy
Kui kõik SARS-CoV-2 viirusosakesed ühtekokku koondada, kaaluksid nad õuna ja väikelapse kaalu vahepeal.
Kui kõik SARS-CoV-2 viirusosakesed ühtekokku koondada, kaaluksid nad õuna ja väikelapse kaalu vahepeal. Foto: Kristjan Teedema

Koroonaviirus võib kaaluda sama palju kui õun

Teadlased on arvutanud välja maailmas leiduva SARS-CoV-2 massi. Uurimine näitas, et kui kõik viirusosakesed ühtekokku koondada, kaaluksid nad õuna ja väikelapse kaalu vahepeal.

Rühm teadlasi arvutas hiljuti, et iga nakatunud inimene kannab oma nakkuse tipul umbes 10–100 miljardit SARS-CoV-2 üksikut osakest. Kasutades iga osakese massi ja hinnangulist osakeste arvu, arvutasid nad, et nakatumise tipul kannab iga inimene umbes 1 kuni 10 mikrogrammi viirusosakesi.

Arvestades, et maailmas esineb korraga miljoneid nakatumisi, hinnatakse viiruse kogumass 0,1–10 kilogrammi vahele. Science Alert

Tartu Ülikooli teadlaste raamat aitab patsienti koduses ravis

Tartu Ülikooli teadlaste äsja väljaantud raamat «Kui tervis läinud käest» aitab paremini mõista sagedasemate haiguste sümptomeid ning tutvustab nende leevendamiseks või raviks kasutatavaid käsimüügiravimeid ja koduseid raviviise.

Ühe raamatu autori, Daisy Volmeri sõnul toetab raamat patsientide suutlikkust end ise ravida.

«Raamatu koostamisel oleme lähtunud Eestis kehtivatest ravijuhistest ning turul olevatest ravimitest ja ravimvormidest. Lisaks patsientide iseravimisteadlikkuse suurendamisele oleme raamatus tähelepanu juhtinud ka apteegile kui esmasele ja käepärasele kohale, kust saada infot oma terviseprobleemi lahendamiseks,» sõnas TÜ sotsiaalfarmaatsia kaasprofessor Volmer. PM Tervis

122 000 korra ja rohkem osutasid tervishoiutöötajad sel aastal eriarstiabi kaugteel.

Halb rasv nüristab tapjarakkude võitlusvaimu

Lõuna-Ameerikas Salki instituudis uuriti, kuidas «halb rasv» pärsib tapja T-rakkude rünnakuid vähi vastu.

Vähi kasvamiseks ja levimiseks peab see vältima tuvastamist immuunrakkude, eriti immuunkaitset suunavate T-rakkude poolt.

Uurijad koos professor Susan Kaechiga tuvastasid, et kasvajate sisemine keskkond (kasvaja mikrokeskkond) sisaldab ohtralt oksüdeerunud madala tihedusega lipiide, mida tavaliselt peetakse «halvaks» rasvaks, ja T-rakkude tõhusus võib nende rasvamolekulide «allaneelamisel» väheneda.

Teadlased täheldasid, et kui oksüdeerunud lipiidid nii-öelda koormavad T-rakud üle, sulgevad need oma kasvajavastased funktsioonid.

Meeskond leidis ka uusi terapeutilisi võimalusi T-rakkude funktsiooni taastamiseks kasvajates immunoteraapia abil. Immunity/Medical Xpress

Kuidas tunda ära infarkti?

«Südameinfarkti klassikaline kaebus on valu rinnus. Valu on enamasti intensiivne ja tema iseloom võib olla erinev: pigistav, rõhuv, põletav, suruv, terav, ängistav, tuim,» rääkis kardioloog Tiina Uuetoa. Ta loetles muidki kaebusi: lisaks võib valu kiirguda kas ühte või mõlemasse kätte, selga abaluude vahelisse piirkonda, lõualuudesse, kaela, õlgadesse. Südame allseina verevarustuse häire ja infarkti korral võivad juhtivaks olla hoopiski kaebused seedetrakti pärast, nagu ülakõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, selgitas dr Uuetoa.

Infarktiga võib kaasneda nii vererõhu langus kui ka tõus. «Harv pole rütmihäirete kaasumine, mille puhul võib patsient kurta südamekloppimist või ebaregulaarset südametööd,» rääkis Uuetoa. «Intensiivse valusündroomiga patsient on tavaliselt jõuetu, nahk on kaetud külma higiga. Mõnikord võib patsient kaotada teadvuse.»

Kuni kümme protsenti infarktidest kulgevad ilma valuta, ebatüüpilisemad kaebused esinevad sagedamini eakatel, naistel ja diabeetikutel. Naistel on meestest sagedamini infarkti tunnuseks hingeldus ja õhupuudus. Ebatüüpilised kaebused viivad viivitusteni arstiabis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles