Regionaalhaigla EMO on ülekoormatud, ooteajad võivad venida 8 tunnini (3)

Brita-Maria Alas
Copy
PERHi EMO ootesaali tabloo.
PERHi EMO ootesaali tabloo. Foto: Sander Ilvest

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond (EMO) on ülekoormatud, mistõttu tuletatakse inimestele taas meelde, et kergemate tervisemuredega tasub esmalt perearsti poole pöörduda. 

«Nagu ikka, kaasneb suvehooajaga nii raskete kui ka kergemate traumade ja muude erakorraliste tervisemurede kasv. Kuna EMO on mõeldud erakorraliste akuutsete tervisemurede lahendamiseks, palume tungivalt kaaluda kergemate tervisemuredega EMOsse tulemise vajadust,» ütles regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja kohusetäitja Kristiina Põld.

Põld lisas, et kergemate sümptomitega palutakse jätkuvalt perearsti poole pöörduda või konsulteerida perearstidega nõuandetelefonil 1220. Tervisemured, mis pole aegkriitilised ega vaja kõrgema etapi eriarstiabi, tuleks haigla teatel lahendada oma perearsti või pereõe kaasabil.

EMO on eelkõige mõeldud erakorraliste tervisemurede lahendamiseks, mistõttu tuletab haigla meelde, et perearst peab inimese akuutse tervisemurega vastu võtma samal päeval, mitteakuutse mure korral 5 tööpäeva jooksul. Suure koormuse tõttu võivad ooteajad EMO arsti vastuvõtule kergemate kaebustega pikeneda 6 tunnilt kuni 8 tunnile.

«Kuna EMOs on tõsiste haigusseisunditega inimesi väga palju, venivad ooteajad kergemate haigustunnustega inimeste jaoks väga pikaks ja inimese jaoks on ebamõistlik koridoris nii kaua oodata,» selgitas Põld. Puugihammustused, kerged marrastused, viirushaiguste sümptomid ja muud kergemad tervisemured on kohane lahendada perearsti abiga.

Võimalusi täiendavaks personaliks ei ole 

«Kui tavapäraselt on meie EMOs suvisel ajal ööpäevas umbes 250 külastust, siis praegu on igapäevased numbrid suuremad kui 300, samas pole meil võimalust personaliarvu kasvatamiseks,» sõnas Põld ja palus haigla nimel inimestelt mõistlikkust.

Regionaalhaigla muudab Põllu sõnul oma erakorralise meditsiini osakonnas patsientide esmase läbivaatuse reegleid. «Kergemate või pikemat aega kestnud kaebustega patsiendile määratakse madalam triaažikategooria ning soovitatakse pöörduda perearsti poole,» kirjeldas ta. 

Viivitamatut abi vajavad haigusseisundid

Kindlasti tasub viivitamatult erakorralist abi otsida, kui on tekkinud tugev, ängistav rinnakutagune valu, südamerütmihäired, tugev hingeldus, teadvuskaotushoog, verejooksud, jäsemete halvatus, kõnehäire, üle 3 päeva kestnud kõrge (üle 38,5) temperatuur, äge kõhuvalu.

Vigastuste puhul luumurrud, haavad, põletused ja muud sarnased ohtlikud seisundid.

Kokkuvõtlikult, EMOsse pöördumine on põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või põhjustada püsivat tervisekahjustust.

Foto: Eesti Perearstide Selts ja Erakorralise Meditsiini Arstide Selts
Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles