Just selle puudus võib põhjustada vererõhuprobleeme

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kõrge vererõhk on eestlaste seas levinud probleem. Nagu iga haiguse jaoksl on olemas nii looduslikud ravid ja leevendusviisid kui ka meditsiinilised, on sama ka vererõhuprobleemide puhul. Mõne mineraalaine puudus meie kehas võib põhjustada pikas perspektiivis suuri probleeme.

Kaltsium ja kaalium on otseselt seotud vererõhu reguleerimisega. Hiljuti tehtud uuringus leiti, et ka tsingil võib olla oma osa seal mängus, vahendab MedicalNewsToday.

Teadlased tegid selle avastuse kogemata. Nad uurisid tsingi rolli roti aju töös ja märkasid vererõhulangust.

Kui täiendavad uuringud kinnitavad seda hüpoteesi, võivad leiud lõpuks viia uute ravimiteni kõrge vererõhu ehk hüpertensiooni kontrollimisel.

Arstid kasutavad hüpertensiooni leevendamiseks mitmesuguseid strateegiaid. Kui treening ja toitumise muutmine, näiteks kaaliumi tarbimise suurendamine ja soola tarbimise vähendamine, ei ole vererõhu vastuvõetavates piirides hoidmiseks piisavad, on saadaval palju erinevaid ravimeid.

«Enam kui 60.aasta tagused avastused on kinnitanud, et veresooni ümbritsevas lihases on kaltsiumi ja kaaliumi tase kontrollinud nende laienemist ja kokkutõmbumist,» ütlevad hiljutise uuringu autorid. Need samad teadlased leidsid ootamatult, et ka tsink võib mängida rolli veresoonte laienemisel.

«Tsink on bioloogias oluline metalliioon ning arvestades, et kaltsium ja kaalium on kuulsad verevoolu ja rõhu reguleerimise poolest, on üllatav, et tsingi rolli pole varem hinnatud,» rääkis vanemuuringu autor doktor Scott Ayton.

Dr Ayton lisab, et tsingil on verevoolule ja -rõhule kaltsiumiga vastupidine mõju.

«Meie avastus on suurepärane, sest meie ju uurisime algselt üldse aju, mitte vererõhku.»

Inimeste puhul ei ole veel leitud tõendeid tsingi tarbimise ja hüpertensiooni vaheliste seoste kohta. Olulist rolli mängib tsingi kogus rakkudes, mitte vereringes.

Teadlased leidsid, et tsink mõjutab lihaseid, endoteelirakke ja sensoorset närvi koos, vähendades kaltsiumi hulka lihastes ja põhjustades nende lõõgastumist. See omakorda põhjustab verevoolu suurenemist ja madalamat vererõhku.

Teadlased viisid läbi ka laboratoorsed katsed rottidega ning leidsid, et kui nad vähendasid rakusisest tsinki, siis veresooned tõmbusid kokku.

Teadlased märkasid ka seda, et südame ja aju veresoontel on tsingi suhtes suurem tundlikkus, kui mujal kehas asuvatel veresoontel.

Lexingtoni Kentucky ülikooli epidemoloogiaprofessor Donna Arnett tõdes, et siiski ei tohiks anda inimestele soovitust tsingi võtmisega alustada vererõhu alandamise eesmärgil, kuna puuduvad selle kohta kindlad faktid.

Suuremate muutuste ja tõendite saamiseks tuleb otse loomulikult antud väidet kordi kontrollida ja uurida, kuidas tsink mõjutab erinevaid rakutüüpe ja patoloogiaid.

«Ehkki vererõhu langetamiseks on olemas mitmeid olemasolevaid ravimeid, tekib paljudel inimestel nende suhtes resistentsus. Samuti võivad olemasolevad ravimid tekitada mõnele inimesele problemaatilisi kõrvaltoimeid.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles