Musta pori näkku ehk tee stressiga lõpparve!

Raili Stina Reidla
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt oled sa kuulnud sellisest kehahooldusest nagu mudaravi. Võib-olla oled sa lasknud isegi endale seda teha. Sel ravimeetodil on aga üllatavalt palju plusse, mis on kehale kasulikud. 

 

Mudavanni entusiastid usuvad, et muda võib olla naha, lihaste, liigeste ja meele jaoks vägagi teraapiline.

«Mudaravi on olnud kasutuses juba iidsetest aegadest peale. Arvatakse, et mudal on vaimsed omadused, mis leevendavad stressi ja aitavad lõõgastuda,» räägib dermatoloog David Harley.

Kuid mida saab täpsemalt kutsuda mudavanniks?

Mudavann on hooldus, mida pakutakse enamasti spaades ja kuurortides. Ehkki võib see meile tunduda mudana, mida sa võid leida oma aiast pärast vihmasadu, sisaldab ravimuda tegelikkuses spetsiifilisi koostisosi, millel arvatakse olevat teraapilisi omadusi.

Mudavann sisaldab mineraale nagu väävel, tsink, magneesium ja broom, mis aitavad kaasa:

  • lihaste ja liigeste lõdvestamisele;
  • surnud naharakkude koorimisele;
  • nahahaiguste leevendamisele.

«Mudavanni teraapilisus oleneb muda kvaliteedist,» ütleb dr Harvey.

«Mudavanni koostisosade hulka kuulub tavaliselt soojendatud mineraalvesi, vulkaaniline tuhk, orgaaniline turvas, järvemuda või soolane vesi. Igal kombinatsioonil on kehale erinev mõju. Oluline on uurida ja küsida, millised mineraalid on vastava teenusepakkuja juures ülekaalus. Sageli sõltub see spaa asukohast ning selle läheduses asuvate allikate koostisest.»

Dr Harvey usub, et mudavannide üks suurimaid eeliseid on stressi leevendamine. Soojas ja pehmes mudas istumine lõdvestab keha ja meelt.

Mudaravi ei ole tervislikele inimestele kahjulikud. Nahk peab olema terve, kuna muidu võib olla oht nakkuse tekkeks. Kindlasti ei tohi muda alla neelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles