Eesti Õdede Liit tegi ettepaneku sõlmida õendusvaldkonna arendamise kokkulepe

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Õdede Liit tegi kolmapäevasel kohtumisel Haiglate Liidu ja Kiirabi Liidu esindajate, tervise- ja tööministri Tanel Kiige ning haigekassa juhi Rain Laanega ettepaneku sõlmida õendusvaldkonna arendamise kokkulepe.

«Õendusvaldkonna arendamise kokkuleppe eesmärk on liikuda inimkeskse tervishoiusüsteemi poole. Leppe keskmes on eriõe teenuse käivitamine, õdede ja hooldustöötajate töökoormuse kaardistamine ning tervishoiutöötajate võrdne kohtlemine.

Olukorra analüüsimine ja selle parandamiseks otsuste tegemine vajab kõigi ühist pingutust,» selgitas Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Õdede liit esitas partneritele arutamiseks ja tagasisidestamiseks leppe projekti, millele oodatakse tagasisidet ja täiendusi augusti alguseks. Tegemist on esimese omalaadse tähtajatu kokkuleppe algatusega, millega seotud osapooled tervishoiu tulevikku kujundavad.

Inimene peab olema kõige tähtsam, kuid kui kogu aeg on õdesid ja kutsega hooldustöötajaid puudu, siis tervishoiuteenuse kvaliteet langeb.

«Inimene peab olema kõige tähtsam, kuid kui kogu aeg on õdesid ja kutsega hooldustöötajaid puudu, siis tervishoiuteenuse kvaliteet langeb. Inimese tervise murede lahendamiseks on vaja professionaalset meeskonda, kes rakendab oma pädevusi abivajaja aitamiseks.

Eriõed ei saa praegu oma teadmisi ja oskusi täielikult rakendada, sest tänane seadusandlus seda ei toeta,» iseloomustab olukorda Anneli Kannus.

«Pakutud kokkulepe võiks tuua töörahu tervishoidu, kus kollektiivlepingu läbirääkimised jäid lahenduseta. Kokkulepe suunaks õendusvaldkonna arendamist inimestele parema teenuse pakkumiseks ning annaks õdedele ja kutsega hooldustöötajatele olulise sõnumi, et Eesti tervishoiusüsteem seab esikohale inimesed – nii abiandjad kui ka abivajajad,» ütles Anneli Kannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles