Miks muusikapala jääb kummitama? (3)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ehk oled sa vaadanud USA populaarsemat 90ndate telesarja «Sõbrad», siis tuleb kohe meelde nende tunnuslugu «I'll Be There for You». Uuest uuringust selgus, et laulude kummitama jäämisel on hoopiski oluline roll, vahendab Medical Xpress

Davises asuvas California Ülikoolis (UC Davis) tehtud uuringud näitasid, et muusikapalade kummitama jäämisel on oluline roll mälestuste tekkimisel. 

«Teadlased on juba mõnda aega teadnud, et muusika äratab autobiograafilisi mälestusi ja et need kuuluvad muusikaga seotud emotsionaalsete elamuste hulka, mida inimesed kõige rohkem hindavad,» ütles UC Davise psühholoogiaprofessor ja uue uuringu kaasautor Petr Janata.

Kuid siiani polnud mõistetud, kuidas sellist laadi mälestused moodustuvad ja kuidas need muutuvad nii vastupidavateks, et ühe muusikapala kuulmine võib inimeses vallandada tohutult emotsioone. 

Selle jaoks tehti katse, kus osalejad kuulasid alustuseks harjumatut muusikat, nädal hiljem kuulati muusikat koos filmiklippidega, mis olid inimestele tundmatud. Hiljem paluti meenutada nii palju üksikasju nii filmipaladest kui muusikast. 

Uuringust selgus, et kummitama jäänud laulud aitavad mälestuste tugevdamise protsessi nende esmakordsel moodustamisel. Mida sagedamini mängiti mingit viisi, seda täpsemini mäletas osaleja konkrreetset osa filmist, millega viis seondatud oli. 

Kokkuvõttes saab öelda, et kui mingi lugu jääb kummitama, siis see aitab sellega seonduvaid mälestusi kinnistada pikajalisse mällu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles