Kui miski tossab, olgu selleks jaanilõke, mitte inimesed selle ümber

PM Tervis
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eestlastel on tavaks näida ikka naabrist parem. Kelle jaanituli on kõrgem? Kelle pidu vägevam või ansambel toredam? Aga mis oleks, kui tooks selle uhkustamise ka negatiivsete harjumuste konteksti ehk kellel on kõige rohkem kaineid pidulisi, kirjutab Tervise Arengu Instituut.

Uuringud on näidanud, et suitsetamisest loobumiseks sobib hästi just mõni pingevabam päev. Näiteks puhkuse algus või tavaelu rütmist erinev päev. Ehk teisisõnu – kes on seda mõtet juba pikemalt peas kaalunud – siis praegune puhkuste alguse aeg on elumuutvaks otsuseks just parim!

Mis muudab tubakast loobumise inimestele raskeks?

«Nikotiin on tugevat sõltuvust tekitav aine, millest loobumine paneb inimese kõvasti proovile. Aga nikotiinisõltuvus koosneb tegelikult kahest komponendist: vaimsest ja füüsilisest sõltuvusest, mis muudab loobumise veelgi keerulisemaks,» selgitab Tervise Arengu Instituudi alkoholi ja tubaka valdkonna vanemspetsialist Anna-Liis Kulpas.

«Loobumiseks on ennelõike vaja leida enda sees motivatsiooni ja tahet seda teha, kiusatusele alla andmine on alati lihtsam, kui sellele vastu panna.»

Miks jätta suitsetamine maha just suvel?

Olenemata aastaajast on suitsetamisest loobumine raske teekond. Üks lisaargument, miks alustada sellega just suvel, peitub passiivses suitsetamises. Kuna viibime palju värskes õhus ning rahvarohketes kohtades, siis mõeldes end ümbritsevate inimeste tervisele võiks suitsetamisest täielikult loobuda just soojematel kuudel.

Kiusatusele alla andmine on alati lihtsam, kui sellele vastu panna.

Kindlasti on paljud puutunud kokku kogemusega, kus olete just saanud end rannaliivale mõnusalt laiali laotada, kui tunnete ühtäkki, kuidas tuul teieni mõne eemal lesiva suitsetaja vine toob.

Sealtsamast liivalosside ehitamise keskelt päevavalgele tulevad suitsukonid on tavapärane nähtus. Eelkõige puutuvad nendega kokku rannaliivas mängivad lapsed, kelle jaoks võib allaneelatud koni olla lausa eluohtlik.

Millised muutused organismis pärast suitsetamise mahajätmist aset leiavad?

«Muutusi organismis võib tunda juba paarkümmend minutit peale loobumist - esmalt taastub pulss ja vererõhk ning käed/jalad enam ei külmeta. Vingukaas väljub kehast ühe päeva möödudes ning nikotiin 48 tunni möödudes.

Hingamine paraneb ja energiatase taastub normaalsele tasemele juba paari kuu möödudes, hingeldamine kaob täielikult kolme kuni üheksa kuu pärast viimast suitsu,» kirjeldab Kulpas.

Kõlab nagu motiveeriv plaan? Alati on lihtsam loobuda, kui seda otsust toetavad ka lähedased või head sõbrad. Professionaalset abi võiks otsida apteegist või perearstilt, kes vajadusel suunab inimese edasi tubakast loobumise nõustamise kabinetti. Täpsemat infot kabinettide asukoha kohta ning soovitusi iseseisvaks nikotiinist loobumiseks leiab ka TAI hallatavalt veebilehelt tubakainfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles