Covid-19 infektsioon võib endast märku anda just sel kehaosal

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Covid-19 peamisteks tunnusteks on palavik, köha, väsimus ning maitse- ja lõhnataju kaotus. Uued uuringud on näidanud, et Covid-19 annab endast märku ka sõrmeküüntel, kirjutab ScienceAlert

Uuringust on selgunud, et patsientidel, kes põdesid Covid-19 infektsiooni avaldub see mitmeid nädalaid hiljem sõrmeküüne värvimuutuses või moondumises. 

Üks sümptom on poolkuu muster, mis moodustab valge alana küüne allosas. Enamus patsiendid märkasid sellist muutust küüntel vähem kui kaks nädalat pärast diagnoosi saamist. Juhtumitest on teatatud, kuid mitte palju. 

Sellised poolkuu küünemustrid on haruldased ja võivad eranditult viidata Covid-19 infektsioonile. Võimaluks põhjuseks võib olla veresoonte kahjustused või viiruse tekitatud immuunvasted, mis tekitavad verehüübeid ja värvimuutusi. 

Oluline on ka see, et need märgid ei ole murettekitavad, sest patsiendid on olnud asümptomaatilised. 

Mõned patsiendid on leidnud ka horisontaalseid süvendeid sõrmeküüntelt ja varvaste küüntelt, mida tuntakse Beau joontena. Need ilmnevad neli nädalat või kauem pärast Covid-19 nakkust. 

Beau jooned tekivad siis, kui küünte kasvusus tekib ajutine katkestus, mis on tingitud füüsilisest stressist, näiteks infektsioonist või alatoitumusest. Kui küüned kasvavad keskmiselt 2-5 mm kuus, siis kipuvad Beau jooned muutuma märgatavaks neli kuni viis nädalat pärast füüsilise stressi tekkimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles