Viis kuumarabanduse sümptomit, mida ei tohi eirata

PM Tervis
Copy
Päikese käes magamajäämine võib lõppeda kuumarabandusega.
Päikese käes magamajäämine võib lõppeda kuumarabandusega. Foto: Mailiis Ollino

Suvised soojad ilmad meelitavad inimesed õue aega veetma, kuid liigne palavus ja päike võivad tuua kaasa mitmeid terviseriske, vahendab väljaanne Health. Nende ennetamiseks on oluline märgata sümptomeid, mis võivad viidata kuumarabanduse tekkele.

Kuumarabandus tekib siis, kui organism ei suuda enam kehatemperatuuri reguleerida ning jahutusmehhanismid, nagu higistamine, ei ole piisavalt tõhusad. Kuumarabandusele eelnevad seisundid võivad olla kas kuumaväsimus või kuumast tingitud krambihood. Rabanduse käigus võib kehatemperatuur tõusta 41 kraadini vaid 10–15 minutiga. Arstide sõnul võib kuumarabandus tekkida ka pikema aja vältel, näiteks mitu päeva kestva matka käigus või välitöödel.

Kuumarabandus on ohtlik seisund, mis võib tuua kaasa inimese surma või tõsised tüsistused. Esialgsed sümptomid on kerged ning võivad jääda märkamata, kuid tõsisemaid sümptomeid ignoreerida ei tohi.

  • Inimene võib kergesti sattuda segadusse ning tal võib olla raskusi enda väljendamisega.
  • Inimene võib liigselt higistada.
  • Nahal tekib ketendus, kuivus või lööve.
  • Inimesel võivad tekkida krambid.
  • Võib tekkida ohtlikult kõrge kehatemperatuur.

Kuumarabanduse kergemad sümptomid on iiveldus, halb meeleolu, pearinglus, nahalööve või sügelus, janu, lihaskrambid ning valu kõhus või jäsemetes. Sümptomite korral tuleks olla varjus või toas, puhata ning tarbida piisavalt vedelikku. Vältida tuleks peakatteta päikese käes viibimist ning füüsilist koormust.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles