Üllatavad põhjused, millest võib sõltuda inimese pikkus

PM Tervis
Copy
Guinnessi rekordite muuseum Kopenhaagenis. 
Maailma kõige pikem mees Robert Wadlow.
Guinnessi rekordite muuseum Kopenhaagenis. Maailma kõige pikem mees Robert Wadlow. Foto: Shutterstock

Inimeste pikkus erineb indiviiditi väga suures osas, maailma kõige pikem inimene Robert Wadlow oli 2,72 meetrit pikk ja kõige lühem kõigest 54,6 sentimeetri pikkune Nepalist pärit Chandra Bahadur Dangi.

Kuigi pikkus on suuresti seotud geenidega, sest tavaliselt on pikkadel vanematel pikka kasvu lapsed ja vastupidi, siis nüüd selgub, et lisaks geneetikale peaks jälgima ka keskkonnategureid. ScienceAlert uuris geneetika ja rakubioloogia eksperdilt, kas keskkonnategurid mõjutavad oluliselt inimese pikkust. Vastus oli jah. 

Mis mõjutab seda, milline on inimese pikkus?

Austraalia Queenslandi ülikooli geneetikaekspert professor Peter Visscher ütleb, et on palju tõendeid selle kohta, et inimeste pikkus suureneb aja jooksul, kui riigid industrialiseeruvad ja/või saavad rikkamaks. See muutus on keskkonnaalane, sest geneetilised tegurid ei muutu lühikese aja jooksul. 

«Tõenäolised konkreetsed keskkonnategurid on toidu rohkus ja parem tervishoid,» lisab Visscher.

Uuringud on näidanud, et toitumine võib pikkust mõjutada. Itaalia Messina ülikooli geneetikaekspert professor Saverio Alberti toob näiteks 1944. aasta näljahäda Hollandis. «Selle nälja ajal sündinud või kasvanud lapsed olid umbes 4 cm lühemad kui Hollandi tolleaegsed keskmised kasvupikkused,» räägib Alberti.

Millist rolli mängib geneetika?

Umbes 80 protsenti pikkusest mõjutab geneetika, DNA määrab potentsiaalse pikkuse, kuid keskkonnategurid määravad selle, kas jõutakse DNA paika pandud pikkuseni või mitte. Ehk siis pikkuse määrab peamiselt ära geneetika, kuid määravad on ka keskkonnategurid, nagu näiteks toitumine. 

Kui pikaks on võimalik kasvada?

Tõenäoliselt on olemas maksimaalne füsioloogiline pikkus, mis on võimalik saavutada, nii et süda suudaks verd tõhusalt kehas ringi pumbata. On oletatud, et piir võib olla umbes 2,7 meetrit, mis on kõigi aegade pikima inimese Robert Wadlow pikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles