Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lihavabad jaanid? Miks mitte! (3)

Copy
Artikli foto
Foto: Erakogu / Taimne Teisipäev

Samal ajal kui poed tellivad harjumuspäraselt jaanide eel suures koguses lihatooteid, võtab iga aasta aina enam inimesi vastu otsuse veeta jaanipäev taimset toitu ja lihaalternatiive eelistades.

Jaanipäeva ei peaks seostama hirmuga ülesöömisest ja sellele järgnevast kehvast enesetundest, kirjutab ettevõtmine Taimne Teisipäev. Taimetoit, värsked puu- ja köögiviljad ning lihaalternatiivid tagavad kergema enesetunde, kuna on meie organismile lihtsamini seeditavad.

Värskest ja taimsest kraamist on samuti oluliselt keerulisem üle süüa, sest Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt peaks näiteks lihatooted moodustama väga väikese osa meie toidulauast võrreldes taimsega.

Näiteks täiskasvanud naise päevane soovituslik lihakogus on pooleteise tikutoosi ja meestel kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette. Jaanipäeva pidusöömingul, kus valdav osa menüüst moodustavadki traditsiooniliselt lihatooted, võib muutuda keeruliseks soovituslikest kogustest kinni pidada ja süüakse lihtsalt liiga palju.

Taimne jaanilaud ei tähenda, et traditsiooniline grillpidu peaks ära jääma. Taimetoidud võimaldavad jaanilaua hoopis mitmekülgsemaks muuta. Taimsete toitudega eksperimenteerimine võimaldab astuda mugavustsoonist välja ning katsetada uusi erinevaid maitseid.

Tänaseks on poodides lihaalternatiive väga palju. Keda ei köida mõte grillitud suvikõrvitsast, šampinjonist või baklažaanist, saab proovida hoopis sojašašlõkki, taimset šnitslit või taimse kotletiga burgerit.

Et vältida aasta valgeima öö ja pikima päeva muutumist organismile kurnavaks kogemuseks, aitab taimse toidu osakaalu suurendamine pidulaual vältida organismi üle koormamist, nautides jaanipäeva traditsioone ning rituaale ikkagi täiel rinnal.

TAIMSE TEISIPÄEVA RETSEPT

Kes soovib ise oma maitse järgi suitsust šašlõkki valmistada, soovitame järgnevat retsepti.

Koostis:

  • 1 pakk kuivatatud sojakotlette
  • 1 pudel Santa Maria BBQ kastet
  • 3 spl oliiviõli
  • 5 tl tšillipulbrit
  • 5 spl teravat tšillikastet
  • 2 spl sojakastet
  • ühe laimi mahl
  • meelepäraseid ürte, pipart ja soola

Valmistamine:

  • Pane sojakotletid soolaga maitsestatud vette keema umbes 20 minutiks, kuni kotletid on pinnale kerkinud ja pehmed.
  • Jäta kotletid sõelale kurnama ja jahtuma. Pigista igast kotletist välja võimalikult palju vett.
  • Sega kokku marinaadi koostisosad. Arvesta, et kotletid tõmbavad maitseid väga hästi sisse ja seetõttu peaks marinaad maitsema väga vürtsiselt, suitsuselt ja intensiivselt.
  • Kalla kotletid suletavasse anumasse ning vala üle marinaadiga. Raputa anumat hoolega, et kõik kotletid saaksid kaetud.
  • Jäta anum külmikusse vähemalt üheks ööpäevaks marineerima.
  • Grilli või prae pannil kotletid mõlemalt poolt krõbedaks.

Artikkel ilmus esimest korda 22.06.2021.

Tagasi üles