Kuumalaine on ohuks mootorratturitele – kuidas jõuda turvaliselt jaanipäevale?

PM Tervis
Copy
14.05.2021 Uuesalu, Rae Vald BMW R18 mootorratas.
14.05.2021 Uuesalu, Rae Vald BMW R18 mootorratas. Foto: Sander Ilvest

Seoses jaanipäevaga liigub sel nädalal teedel palju mootorrattaid. Team Motohunt asutaja Raino Verliini sõnul on kuumalaine mootorratturitele eriolukord, kus tuleb mitu sammu ette mõelda.

 

«Kuigi lühikeste pükstega sõita tundub lihtne ja mugav, siis kuumaga kipsis olla on palju ebamugavam. Samuti tuleb ennetada üle kuumenemist — kui oled vedelikupuuduses ja üle kuumenenud, siis on juba liiga hilja,» sõnas Verliin.

Soovitused mootorratturitele:

  • Kuumus ei ole põhjus loobuda turvavarustusest – kõige rohkem õnnetusi juhtub mootorratturitega just kõige kuumematel päevadel. Suviseks sõiduks on olemas spetsiaalne turvavarustus ja on ka alusriietus, mis jahutab.
  • Tarbi vedelikku õigesti – suvel mootorrattaga sõites pead käituma nagu professionaalne sportlane, kes ennetab janu.
  • Maanteel sõites vali trajektoor, kus ei ole sulavat pigi. See on kuumaga libe.
  • Linnakiirusel liigeldes aitab kergemaid vigastusi ära hoida ka teksariietus – pikad teksapüksid ja pikk tugevast materjalist jakk.
  • Püüa linnas olla liikumises – sõida pikem ring, et vältida seismist ja ummikuid.
  • Kui võimalik, püüa seisma jääda varjus, jäta selleks näiteks pikem pikivahe. Kasuta veoauto, majade või puude varjusid.
  • Sõida mõistusega – kuigi tuul jahutab, ei ole see põhjus arutult kihutamiseks, mis toob endaga kaasa palju suuremaid ohtusid. 

Raino Verliini sõnul tagas Team Motohunt möödunud nädalavahetusel reedest pühapäevani jalgratturite turvalisuse nii Valgas kui Viljandis. «Kogu 25-inimeseline tiim oli kaks päeva 31 kraadi juures 14 tundi järjest täisvarustuses.»

Team Motohunt on Eesti ainus professionaalne mototurve tiim. 50 vabatahtlikku tagavad spordivõistluste ajal võistlejate, piirkonnas liiklevate autojuhtide ja jalakäijate turvalisuse - sulgetakse teid, rahustatakse liiklust, transporditakse meditsiinitöötajaid ja fotograafe.

Hooaja jooksul hoitakse turvalisust kuni 40 sündmusel, ühe hooaja jooksul käib turbes 250 mootorratast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles