Kui sind ärritavad ere valgus ja tugev heli, võib olla põhjuseks see haigusseisund

PM Tervis
Copy
Migreen võib kulgeda ka peavaluta.
Migreen võib kulgeda ka peavaluta. Foto: Shutterstock

Niinimetatud vaikne migreen ei põhjusta valu, aga võib tekitada teisi sümptomeid nagu iiveldus, peapööritus ja tundlikkus valguse ja heli suhtes, kirjutab Medical News Today.

Tüüpiline migreeni sümptom on kohutav peavalu, mida inimene ei koge vaikse migreeni puhul. Küll aga võivad kannatusi põhjustada teised terviseprobleemile iseloomulikud sümptomid.

20-25 protsenti migreenide käes kannatavatest inimestest kogeb ka aurasid. Osa auraga migreeni all kannatavatest inimestest kogevad selle sümptomeid kaasneva peavaluta, aga tunnevad erinevates kehaosades tuimust või kihelust, ajutist nägemiskaotust või häireid nagu mustrite tekkimine nägemisväljas, sähvivat valgust või tumedaid laike. Need sümptomid tekivad aegamööda ja võivad püsida tunni või kauem.

Enne migreeni algamist võivad ilmneda järgmised sümptomid: keskendumisraskused, raskused lugemisel ja rääkimisel, väsimus ja haigutamine, kummalised isud, ärrituvus, lihaskangus, iiveldus, tundlikkus valguse ja heli suhtes, unehäired, sage urineerimisvajadus, depressiivne meeleolu.

Peavalufaas kestab tüüpiliselt 4-72 tundi. Vaikse migreeni korral kogevad inimesed selle asemel aga ärevust või depressiivset meeleolu, pearinglust, iiveldust, suutmatust uinuda, ninakinnisust, kaela kangust või valu, valguse- või lõhnatundlikkust, oksendamist.

Pärast peavalufaasi tuleb niiöelda peavalu pohmell, mis võib kesta 24-48 tundi ja põhjustada järgmisi sümptomeid: valutav keha, keskendumisraskused, peapööritus, eufooria või depressiivsus, väsimus.

Migreeni põhjused on teadmata, aga keskkonnatingimused mängivad selles rolli. Näiteks võivad seda esile kutsuda teatud toidud, kohv või kofeiin, muutused uneharjumustes, östrogeeni taseme kõikumine, intensiivne füüsiline aktiivsus, stiimulid nagu ere valgus, valjud helid ja tugevad lõhnad, stress ja mõned ravimid, näiteks rasestumisvastased tabletid.

Seisundit võib proovida ennetada, praktiseerides erinevaid lõõgastustehnikaid nagu meditatsioon ja jooga, korralikult välja puhates. Sümptomite alates puhata pimedas ja vaikses toas, asetada kaela tagaküljele jääkott, masseerida pead. Võiks ka pidada migreenipäevikut, mis annab lõpuks parema aimduse seda esile kutsuvatest asjaoludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles