Uues uuringus teatati kõige tõenäolisem Covid-19 leviku alguse kuupäev

PM Tervis
Copy
Inimesed ootamas Wuhanis koroonavaktsiini järjekorras.
Inimesed ootamas Wuhanis koroonavaktsiini järjekorras. Foto: Xiao Yijiu/Scanpix

Covid-19 põhjustav viirus võis Hiinas hakata levima juba 2019. aasta oktoobris, kaks kuud enne esimese juhtumi tuvastamist Wuhani kesklinnas, vahendab Reuters reedel avaldatud uue uuringu tulemusi.

Suurbritannia Kenti ülikooli teadlased kasutasid looduskaitsealaseid meetodeid, hindamaks, et SARS-CoV-2 ilmus 2019. aastal esmakordselt ajavahemikul oktoobri algus kuni novembri keskpaik, selgub ajakirjas PLOS Pathogens avaldatud artiklist. Kõige tõenäolisem viiruse tekkimise kuupäev oli 17. november 2019 ja viirus oli teadurite hinnangul tõenäoliselt juba kogu maailmas levinud 2020. aasta jaanuariks.

Hiina esimesest ametlikust Covid-19 juhtumist teatati 2019. aasta detsembris ja see oli seotud Wuhani Huanani mereandide turuga. Mõne varajase juhtumi puhul ei olnud Huananiga siiski mingit seost, mis viitab, et SARS-CoV-2 ringles juba enne turule jõudmist.

Teadlaste kasutatav meetod on algselt välja töötatud liigi väljasuremise kuupäeva arvutamiseks — nad kohandasid selle päritolu alguse aja arvutamiseks, kasutades juhtumikuupäevi. Uuringu aluseks on üldkasutatav Worldometer Covid-19 Coronavirus Pandemic andmekogum. Kuna Hiina juhtumite andmekogum ei laiene esimestele kontrollitud juhtumitele, kasutati Hiina teadlaste esitatud andmekogu. Andmete põhjal loodi iga riigi uute juhtumite ajajoon.

Teadlased rõhutavad teadustöös, et juhtumikuupäevad tähistavad juhtumitest teatamise aega, mitte nakkuse edasikandumise aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles