Vaata järgi, millise temperatuuriga on ohtlik sportida

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Suvi ja kõrged temperatuurid võivad ohtlikuks muutuda ka mitte füüsilist tegevust tehes, kuid kuidas tunnevad jooksjad ära piiri, millal on sportimiseks liiga palav?

Kõrged temperatuurid ja õhuniiskus häirivad keha loomulikku funktsiooni ehk võimet ennast ise jahutada. Canadian Running pani kirja, kuidas ära tunda, millal on sportimise jaoks liiga palav. 

See, kas väljas joosta on liiga palav, on iga inimese jaoks erinev. Näiteks on lapsed ja eakad tavaliselt kuumuse suhtes tundlikumad ning seetõttu peavad nad kuuma ilmaga olema eriti ettevaatlikud.

Keskmise jooksja jaoks muutub kuumuse talumise võime suve edenedes ja kõrgematele temperatuuridega kohanedes. Isegi kui kuuma temperatuuriga harjuda, siis on ikkagi olukordi, kus õues joosta võib olla ohtlik. 

Foto: Canadian Running

Sobivust hinnatakse õhuniiskuse ja temperatuuri mõõdikute järgi. Näiteks kui õhutemperatuur on 31°C, kuid suhteline õhuniiskus on 85%, siis tundub see justkui 46°C. Nii kõrge õhuniiskus häirib higi aurustamist ja seetõttu ei saa keha ennast jahutada.

Nagu diagrammilt näha siis õhuniiskuse piir jääb kollasesse tsooni (vahemikus 40-45), üle selle muutub sportimine ohtlikuks. Kui valitud marsruut kulgeb ainult päikese käes siis peaks lisama veel 10-15 kraadi. 

Väga kuumadel suvepäevadel peaks jooksma hommikul vara või pigem õhtul hilja, kui seda võimalust pole siis võiks marsruudi planeerida varjuga aladele (näiteks metsarajad). Kindlasti peab hoidma ligidal ka veepudeli ja võimalusel jahutada keha mõnes veekogus. Unustada ei tohiks ka peakatet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles